Нова обществена поръчка за ремонта на Концертна зала в Пловдив ще обяви Министерството на културата, обяви в Пловдив ресорният министър Кръстьо Кръстев. Очакванията са в края на тази година процедурата да бъде задействана и дългочаканата реконструкция на сградата да стане факт.

Поръчката ще бъде отправена към четири фирми, защото ремонтните дейности са изключително специфични, подчерта министър на културата, като не изключи покани да бъдат отправени и към чужди фирми.

Припомням, че Министерството на културата прекрати обществената поръчка за ремонта на Концертна зала в Пловдив. Причината – подалите оферти фирми не отговаряха на условията, посочени в документацията на процедурата. 

Залата е част от сградата на бившия Партиен дом, която е разделена при функционирането си в два самостоятелни обекта - административна сграда на Община Пловдив и отделна част, обособена като сграда на Филхармонията.

Обществената поръчка беше обявена през есента на миналата година. Тя бе на стойност малко над 10 милиона лева и в нея беше включено цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и на три подвижни сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления.

Министърът на културата Кръстьо Кръстев е в Пловдив по повод домакинството на града на 11-ата международна среща на центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото наследство на човечеството.