Общественият дебат за националните празници на България, преоткри тема, която в студиото на Дарик радио в Бургас беше поставяна от историографа, писател и общественик - Митко Иванов много отдавна и разглеждана в широк контекст в редица предавания на рубриката "Стария Бургас". 

„Старият Бургас“ с Митко Иванов: За 24 май и в памет на Агоп Орманджиян

"За сбърканите дати на някои празници, дискусионните дати като 9 септември и 3 март, за неточности и за това как някои от тях се възприемат в общественото съзнание, сме говорили не веднъж. В рубриката "Стария Бургас" сме посвещавали най-много предавания на 24 май. Основна причина за мен беше не толкова новината за това, че не в Пловдив за първи път се възстановяват честванията през 1851 г., колкото да бъде почетена паметта на изследователя, журналист, пътешественик - Агоп Орманджиян. Именно в документ, обнародван от него, става ясно, че 24 май се е отбелязвал, при това традиционно още през 1813 година в Шумен", коментира авторът на "Стария Бургас“. 

По думите му, сведенията на Агоп Орманджиян говорят не за внезапна поява на честванията, а за нещо по-скоро традиционно за хората в този край на страната.

"Всичко това води към въпроса, дали тази така важна дата не се е отбелязвала през всичките тези 500 години на чуждо владичество, независимо от тържествеността и формата на празнуване", коментира още Митко Иванов. 

И докато Деня на българската писменост успява да обедини, независимо от времена и нрави, то други празнични дати минават през различни трансформации и управляващите ту ги издигат нагоре, ту ги потулват в забрава. 

За празниците като белег за национална гордост и мотивите за различните промени, чуйте повече в звуковия файл от Митко Иванов: