Предстоят поредица от срещи във връзка с осигуряването на достатъчно количества дърва за огрев. Вече работим за идентифицирането на най-нуждаещите се групи и ще започнем приоритетно от тях. С правосъдното министерство коментираме темата лишени от свобода да влязат в горските предприятия за добив като допълнителни работници.

Това каза в Несебър, министърът на земеделието и горите от временното правителство – Явор Гечев и обеща, че няма да се допусне забавяне на помощта за зимата.

Чуйте повече в звуковия файл: 

По думите му, средствата не са проблем при дърводобива. Има обаче сериозна криза с кадрите: "Работата е тежка, липсва и техника". 

Бел. ред. Роми с каруци получават оръдие на труда - трион и извършват работата на ръка, а после транспортират.  За Югоизточна България дървосекачите са основно от сливенското село Градец. През последните години те предпочитат временна заетост като гроздоберачи във Франция пред трионите на горското. 

От друга страна Гечев съобщи, че няма причина да се налагат ограничения върху износа на дърва за огрев, тъй като той бил "пренебрежително малък" от България.

Припомняме, че през 2021 г. имаше забавяне доставките на дървен материал за отопление в общини в Бургаска област, заради липса на работна ръка.