Министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира в Сливен, че окончателно решение за изграждането на база за настаняване на формирования на НАТО  край  Ямбол все още не е взето. Той припомни, че екип от военни експерти е проучил възможностите за създаване на инфраструктура, предназначена за българската армия, която  може да бъде ползвана от съюзниците ни от многонационалната бойна група, начело на която стои Италия, за около 1500 души.

Районът е предпочитан, защото в близост се намира летище, полигона „Ново село“, близо е до морето, има железопътен транспорт.

Министърът успокои хората от района, че окончателното решение ще бъде предложено за одобрение от НС, въпреки че досега е нямало подобна практика.

"Благодарение на Русия, която поведе пълномащабна война срещу Украйна, и която не скрива неприятелските си намерения спрямо нас и нашите съюзници от НАТО, ние сме длъжни да взимаме мерки. Тези мерки са със засилена бдителност и повишаване капацитета за спиране и отбрана“, поясни министър Тагарев.

Чуйте в аудиото...

Той бе в Сливен за честванията на 100 -годишнината на Военна болница в града Министърът прие почетния строй и приветства военнослужещите от Сливенския гарнизон и военните медици, работещи в здравното заведение.

Министър Тагарев откри и реновираното инфекциозно отделение на болницата.
Той участва в Дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик“ (СОРА), посветена на ползата от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната.