В предаването "Кой говори?" по Дарик радио политологът Милен Любенов изрази загрижеността си за неясните механизми за вземане на решения и промените, които се опитват да окупират властта. Според него правителството не може да очаква множество продължаващи промени, което води до сложна обстановка в политиката.

"Политическото влияние в прокуратурата е само едно от многото важни развития в политиката на България", на мнение е той. Милен Любенов засегна и динамиката в геополитиката, като спомена войната в Украйна и конфликта със санкциите на Русия. В този контекст, България се превръща в обект на засилен интерес и хибридни атаки от страна на Русия, въпреки липсата на твърди доказателства за такива действия.

Нинова: ПП-ДБ ни поканиха на разговори за конституционно мнозинство, няма да участваме

Още един фактор, който Милен Любенов изтъкна, е свръхконцентрацията на власт и липсата на парламентарен контрол. Той сподели опасенията си от политическата криза, която се задълбочава, и заяви, че в дългосрочен план не се вижда решение на хоризонта. "Процесите на прегрупиране на различните пластове в политиката са трудно проследими и не публични", посочи той.

В контекста на всички тези предизвикателства се наблюдават опити за създаване на нови политически партии и спекулации за промяна на формата на управление. Но политологът подчерта, че политическият терен в България е нестабилен и динамичен, а политическите партии имат ниско ниво на доверие от страна на обществото.

Христо Иванов: Премахване на фигурата главен прокурор е възможно решение

В заключение, Милен Любенов и водещият Георги Донков направиха анализ на политическата обстановка в България, като отделиха внимание на политическото влияние в прокуратурата и сложната обстановка в геополитиката за създаване на нови политически партии. Тези фактори съставляват значителната част от политическата динамика и предизвикателствата, пред които е изправена България в настоящия момент.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм