„Шпионският скандал не ме изненада. България става все по-интересна за руските разузнавателни служби“, заяви бившият заместник-министър Милен Керемедчиев пред Нова телевизия.

За първи път в новата ни история: разкриха група за шпионаж

Според него причините за това са няколко. "За последните години се вижда сериозно разместване на източното крило на НАТО  и промяна на отношението на САЩ към Турция. Сближаването на Ердоган и Путин поставя под въпрос до колко надежден партньор е Турция. Новият държавен секретар Блинкен заяви, че държавата не е надежден партньор. Това наложи преместване на точките на контакт с руските интереси. На югоизток се преместиха от Турция в Гърция. България и Румъния поеха част от точките на съприкосновение с руските части в Черно море. Затова страната ни става все по-интересна.  Все повече активиране на руската агентура в България ще виждаме и през следващите години", коментира Керемедчиев.

По думите му на Балканите „ври и кипи”. "Страната ни няма как да пострада. След влизането ни в НАТО България става част от щита за защита на държавите членки", поясни той. И заяви, че тепърва се очаква реакция от Кремъл. 

Припомняме, че като ръководител на групата за шпионаж прокуратурата посочи бивш ръководен кадър на военното разузнаване. По информация на bTV става дума за Иван Илиев, а в групата е и съпругата му. Останалите четирима са настоящи и бивши военни на различни нива в системата, двама от тях са действащи, а един в момента е директор на класифицираната регистратура на парламента. От НС обаче разпространиха позиция, в която заявиха, че нямат официална информация техен служител да е участвал в група за шпионаж.

НС: Нямаме официална информация наш служител да е участвал в група за шпионаж

 На въпрос дали би потвърдил , че името на резидента е Иван Илиев, Гешев заяви следното пред Нова телевизия: „В прокуратурата не говорим с имена. Няма да коментирам как е успял да избяга. Има разследване, което проверява дали длъжностни лица са допуснали това да се случи. Има доказателства, че съпругата му е участвала в група за шпионство”.

Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук