Гръцкото правителство няма да одобри ратификация на трите меморандума за сътрудничество, подписани със Северна Македония, по въпроси като процеса на присъединяване към ЕС, докато Скопие не изпълни изцяло подписаното през 2018 г. споразумение от Преспа. Това заяви отново в сряда министър-председателят Кириакос Мицотакис, цитиран от Катимерини. 

На този етап няма да продължим с ратификацията на меморандумите“, заяви Мицотакис в интервю за Open TV. „Ратифицирането на меморандумите сега би дало на Скопие лостове за натиск“, каза още той.

„Нашите колеги в Северна Македония трябва да признаят, че периодът на изборите е приключил. Скопие е в изолация, а не Гърция. Вярвам, че те ще се приспособят към натиска, с който ще се сблъскат", каза Мицотакис, като същевременно отправи послание към ръководството на балканската страна „да се отнесе сериозно към своите отговорности и да престане да се занимава с дребни политически маневри“.

„Ние не водим външна политика с грандоманство. Категорични сме, че Преспанското споразумение трябва да се спазва", каза той.

Новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова избягва да използва конституционното име на страната си, както е предвидено в споразумението от Преспа, което предизвика дипломатически спор с Гърция.