Националните избори в Гърция ще се проведат на 21 май, обяви премиерът Кириакос Мицотакис по време на днешното заседание на кабинета, предаде БГНЕС, позовавайки се на „Катимерини“.

"Страната и нейните граждани се нуждаят от ясни хоризонти", заяви Мицотакис пред кабинета. "Националните избори ще се проведат в неделя, 21 май", каза той.

24-часова стачка блокира Гърция, спряха полетите

Основната тема на днешното заседание на кабинета е представянето от министъра на вътрешните работи Макис Воридис и заместник-министъра на финансите Теодорос Скайлакакис на действия за държавната администрация.

Припомняме, че на 22 март гръцкият министър-председател заяви, че страната ще проведе парламентарни избори през май, след като правителството му е изправено пред широко разпространен гняв заради влаковата катастрофа, при която през февруари загинаха 57 души.

Радев: България и Гърция променят енергийната карта на Югоизточна и Централна Европа

"Мога да ви кажа със сигурност, че изборите ще се проведат през май", каза той в интервю за телевизионния канал Alpha.

След трагедията в Темпе тревожността и политическото недоволство нарастват, няма ясни победители и се увеличава броят на колебаещите се избиратели: Според последното проучване на Pulse за SKAI те са 12,5% в сравнение с 9,5% само месец по-рано.

Напрежение между Турция и Гърция по време на обща мисия

Очевидно е, че това се дължи на недоволството от Нова демокрация (НД) (28,5% спрямо 32%), което обаче означава печалби за СИРИЗА (стабилно на 25 %), а що се отнася до ПАСОК, тя показва лек спад (9,5% спрямо 10,5%).

Сега повече от всякога нерешителните гласоподаватели ще бъдат от решаващо значение за предстоящите избори, още повече че проучванията на общественото мнение показват също така, че трагедията в Темпе всъщност не засилва антисистемната вълна на въздържане (бел.ред. недействителните, въздържалите се се увеличават незначително с 0,5%), съобщи по-рано „Катимерини“.

България, Гърция и Румъния са постигнали споразумение за възстановяване на Украйна след войната

Мицотакис заяви, че ако не може да състави еднопартийно правителство, той е отворен за сътрудничество с ПАСОК след вторите избори. Като се има предвид позицията на ПАСОК "не на Мицотакис или Ципрас", възможностите за споразумение може да са крайно ограничени, особено ако тя излезе отслабена от предстоящите избори, в който случай третият вот може да стане неизбежен.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм