24-часова стачка блокира Гърция. Полетите до и от страната са спрени, а корабите останаха в пристанищата.  

Причина за протестите е влаковата катастрофа, в която загинаха 57 души. Трагедията се случи на 28 февруари, когато пътнически влак с повече от 350 пътници, се удари челно с товарен влак в долината Темпе, Централна Гърция.

Българин e сред загиналите във влаковата катастрофа в Гърция

Стачката, свикана от най-големите частни и обществени синдикати в Гърция, засегна още обществените услуги и градския транспорт, а  част от държавните училища са затворени. Гръцките журналисти също се включиха в протестите, като част от големите медии в страната спряха предаването на новини и обновяването на страниците си.

Жестоки сблъсъци между полиция и протестиращи в Гърция (видео)

Исканията на демонстрантите са за незабавно и задълбочено определяне на отговорността и вината за трагедията, гарантиране на безопасен, модерен и достъпен сухопътен и морски транспорт и незабавно прилагане на европейските стандарти за безопасност.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, се извини за катастрофата и обеща да наеме още персонал и да подобри железопътния сектор с подкрепата на Европейския съюз. Той призова протестиращите да не позволяват на гнева да раздели обществото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм