Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изпрати днес силно послание към Турция, в което подчерта решимостта на Гърция, от корабостроителницата в Скарамангас, където участваше в церемония по именуването на новопостроения патрулен кораб с бързо управляеми ракети "Влахакос", съобщи АНА-МПА.

Ковачевски се срещна с Мицотакис в Гърция

Обръщайки се към Турция без да я назовава, премиерът подчерта, че "историята ни учи, че който нарушава границите, накрая бива наказван". Същевременно той предупреди, че "няма място в 21 век за имперските виждания от други епохи, а още по-малко има място за амбициозни местни фактори, създаващи проблеми".

Мицотакис подчерта, че проблемите трябва да се решават мирно и в съответствие с международното право, като добави, че това е което двата народа искат: "Грешка е, голяма грешка е някой да се опитва да отрови общественото мнение (в страната си), откривайки врагове там, където те просто не съществуват".

Мицотакис е отворен за среща с Ердоган

Опровергавайки турската теория за т.нар. сиви (тоест спорни) зони в Егейско море, премиерът подчерта, че "границите (на Гърция) са сини, а не сиви" и добави, че подсилването на въоръжените сили е приоритет за правителството.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм