Християн Мицкоски, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, която постигна убедителна победа на изборите за парламент и президент в Македония, запита в интервю по Канал 5 в четвъртък вечерта “България какво е отстъпила”, съобщи БТА.

На реплика на водещия, че българският премиер Димитър Главчев е заявил, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония, Мицкоски отговори: „Тогава ще се заемем със задачите си тук и ще чакаме да дойде някой разумен, с когото да можем да разговаряме”, а на българския премиер да се зададе въпросът от какво България е отстъпила.

След това Мицковски допълни:

„Аз не виждам от какво България е отстъпила. Аз не виждам такова нещо. За пръв път двустранен договор е част от преговорна рамка. Такова нещо не съществува в нито един случай. Добросъседските отношения са съвсем друго нещо и си има международни критерии какво означават добросъседски отношения. Аз говоря за двустранен договор, покажете ми друг такъв пример. Няма. Аз съм готов да тръгна и навсякъде по света да аргументирам нашите позиции”.

Мицкоски визира Договора за добросъседство по пътя към конституционните промени в Северна Македония. Промените предвиждат вписване на българското малцинство в основния закон - изискване по пътя към влизането на страната в Европейския съюз. По време на предизборната кампания обаче националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ отправяше силни антиевропейски и антибългарски послания. 

Пред Канал 5 Мицкоски заяви, че трябва да се разговаря с ЕС за промените в конституцията и че поправките трябва да станат след влизането на Македония в ЕС, а не преди това, предаде БТА.

В интервюто водещият припомня, че ЕС настоява да се направят промените в конституцията, за да стартира процедурата по преговорите за членство на Северна Македания. На тази вметка, Мицкоски казва:

„А ние казваме: Добре, но това ще стане веднага, след като влезем в ЕС. И хайде сега да разговаряме какво ще правим от този момент нататък”.

В четвъртък вечерта бе потвърдена категорична победа за опозиционната ВМРО-ДПНЕ в Северна Македония. При 100% преброени бюлетини партията на Християн Мицкоски спечели 58 депутатски места в новия македонски парламент, като така формацията е на крачка от абсолютното мнозинство от 61 депутата.

Издигната от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска пък спечели втория тур на президентските избори с преднина от около 300 000 гласа спрямо досегашния държавен глава Стево Пендаровски.