За трета поредна година град Брацигово ще бъде домакин на международния архитектурен форум, посветен на недвижимото културно-историческо наследство “Брацигово - Каменният поток на времето“. Събитието започва днес и ще продължи до 2 юли. 

Събитието е под патронажа на Министерство на културата и се организира от Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите, Община Брацигово, Посолството на Италия, Италианския културен институт и Конфиндустрия в България. Официални партньори са Регионалния исторически музей в Пазарджик, Университетът по архитектура строителство и геодезия, Националното сдружение на общините и Общество „Културно наследство“ – асоцииран партньор на Европа Ностра.

Откриването на форума започва с експониране на изключително ценното тракийско съкровище от село Равногор, Община Брацигово, което ще бъде представено в Регионалния исторически музей в Пазарджик днес от 14:30 до 17:30 часа. Това е единственият ден в тази година, когато тази безценна археологическа находка може да бъде видяна. Съкровището от II век.пр.Хр., изцяло от сребро и злато, представлява девет предмета, част от украса за конска амуниция – юзда, начелник и седем кръгли апликации. На шестте от тях, групирани по двойки, използвани за набузници от двете страни на конската глава, са изобразени бюстове на богините Атина, Артемида и Нике.

Във вторник програмата на форума продължава в Брацигово с лекции и презентации за недвижимото културно наследство, изкуството и бъдещата перспектива за ревитализация на исторически сгради свързана и с нейната енергийна ефективност. От 13:00 часа ще бъдат открити три изложби в читалище „Васил Петлешков“ – „Архитектура за образование и култура“ на арх. Белин Моллов,„Съвременно италианско изкуство“ и “Mеждународен опит за енергийна ефективност при сгради паметници на културата”. Пълната програма можете да откриете на официалния сайт на събитието www.forum-bratsigovo.bg.

На 30 юни (петък) от 14:30 часа е организирана официална кръгла маса между Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие и благоустройство, университети, браншовите организации, главни архитекти,  сдружения и експерти от България и Италия. Темата е изключително важна и актуална - „Енергийна ефективност при сгради със статут на недвижимо културно наследство“. Модератор е арх. Десислава Димитрова. Темата е значима, защото има много предизвикателства пред България в тази посока. Все още няма отделна оперативна програма за финансиране по програмите за енергийна ефективност на сгради със статут на недвижимо културно наследство. Няма и ясни, официални критерии за контрол на проектите и изпълнението им. А именно този тип сгради трябва да бъдат с приоритет в държавата ни, поясняват организаторите.

На 1 юли ще има поредица от разнообразни събития – теоретична и практическа работилница за „Глинени, варови мазилки и конопобетон“ водена от арх.Георги Георгиев и Димитър Михайлов, детска архитектурна работилница – конкурс „Учебна стая на бъдещето“ и акварелен пленер с арх. Белин Моллов в двора на музея на „Брациговската архитектурно строителна школа“.

Програмата на форума завършва с театрално представление на гостуващ италиански театър в стил комедия дел‘арте на „TeatroImmagine” di Venezia в читалище „Васил Петлешков на 2 юли от 11 часа с безплатен вход.