Тази Коледа няма как да не бъде скъпа за американския технологичен гигант Meta, предаде Politico.

Голямата технологична фирма изглежда скоро ще се изправи пред огромен регулаторен законопроект и за трите си социални мрежи, Facebook, WhatsApp и Instagram. Европейският съвет за защита на данните, който е регулаторен орган за поверителност, се очаква да издаде решения в понеделник, насочени към трите платформи, след което водещият регулатор на Meta в Ирландия ще издаде окончателно решение в рамките на един месец.

Марк Зукърбърг планира да се оттегли като ръководител на Meta следващата година

Подробностите и възможната стойност на паричната санкция ще останат в тайна дотогава, но триплетът от глоби може да достигне до над 2 милиарда евро, сочат финансови отчети на Meta - поставяйки нов рекорд за най-високите глоби от ЕС.

Според документи в Ирландия Meta е заделила 3 ​​милиарда евро за глоби за неприкосновеността на личния живот в ЕС през 2022 и 2023 г. Нейната платформа Instagram вече получи глоба от 405 милиона евро през септември за нарушаване на поверителността на децата, а Facebook досега е натрупал 282 евро милиона глоби за нарушаване на сигурността на данните, както и удар от 60 милиона евро от Франция. Това възлиза на доста над 2 милиарда евро, заделени от фирмата за регулаторни действия.

Фалшиви сини значки създадоха хаос в Twitter

Това е съществен удар за Meta, която обяви миналия месец, че съкращава 11 000 служители в световен мащаб на фона на по-ниски продажби и големи разходи, свързани с обръщането на фирмата към метавселената.

Освен че ще ударят джоба на Meta, трите глоби, очаквани в рамките на седмици, също могат да поставят бомба под по-широкия бизнес модел. Решенията произтичат от жалби, подадени от австрийския активист Макс Шремс, обвиняващ компанията, че не разполага с подходящо правно основание да обработва данни на милиони европейци. Ако окончателните решения опровергаят аргумента на Meta, че обработва данни като част от договор с потребители, компанията ще трябва да потърси друго правно основание за своя модел за насочване на реклами, базиран на данни.

„Съжалявам за засегнатите“. Зукърбърг съкращава 13% от хората в Meta

Случаите разкриха и дълбоки пукнатини между европейските наблюдатели на данни.

Комисията за защита на данните на Ирландия до голяма степен подкрепи аргумента на Meta, че може да твърди, че се нуждае от данни, за да изпълни „договор“ с потребителите си за предоставяне на персонализирани реклами, в проекторешението си, издадено преди година. Но това разсъждение отдавна поставя Ирландия в малцинството сред нейните колеги. Норвежкият орган за защита на данните заяви, че ирландското тълкуване ще направи европейския закон за защита на данните „безсмислен“, според документ, получен от Politico миналата година. Ирландският регулатор също беше сам в гласуването срещу насоките на ЕС, които забраняваха на компаниите да използват правното основание на договора, за да използват данни за насочване на реклами.

Facebook иска да лимитира новините и да наблегне на видеосъдържание

Трите решения вероятно ще залегнат в първоначалната позиция на ирландския регулатор и, което е по-притеснително за Meta, ще засилят натиска върху компанията да започне да търси нови законни начини за събиране и обработка на данни за европейци.

Meta все още е изправена пред текущо, високопоставено разследване на трансферите на данни на европейци към САЩ от компанията.

От технологичния гигант отказаха коментар. Компанията все още може да обжалва глобите, произтичащи от следващите решения.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм