Още 22,5 милиона лева са нужни за довършването на строителството на клубния стадион на „Ботев“ Пловдив.

Това съобщи кметът на града Здравко Димитров. Градоначалникът се е срещнал със строителя на съоръжението и са били обсъдени вариантите за довършване на спортното съоръжение, известно още като Колежа. Димитров е настоял да бъде напълно завършена козирката и фасадата на стадиона.

Затова кметът ще вкара предложение на следващата сесия на Общинския съвет да бъде подсигурен необходимият ресурс, който ще се разплаща в евентуално в три бюджетни години. Договорено е и строителят да не изисква лихва за отложените плащания.

От местната управа съобщиха още, че към настоящия момент за строителството на Колежа има осигурени 36 млн. лв.  - 25 млн. лв. от държавата и 11 млн. лв. от заема, който тегли община Пловдив. Крайната сума за завършването на стадиона е 58,5 млн. лв. Кметът ще предложи на общинските съветници на града на тепетата да одобрят сумата, необходима за довършване на целия проект.

 „Същевременно няма да спираме да търсим други източници на финансиране и да представяме казуса пред държавните институции. Призовавам феновете за толерантност и сътрудничество. Всички сме нетърпеливи да видим стадиона завършен, но излишното напрежение забавя и пречи на работата“, допълни Димитров.

Към момента за стадион „Христо Ботев“ са изплатени близо 29 млн. лв., за подготвителни дейности, вертикална планировка, конструкции, архитектура, стоманена покривна конструкция, ВиК, ОВК, електроинсталация, дограми и врати. Необходимите средства за довършване на етап 1 и въвеждане на стадиона в експлоатация са 12 млн. лв., от които 7 млн. са налични. За довършването на цялостната козирка и фасада, които са залегнали в етап 2 са нужни още 18 млн. лв. Така съоръжението ще е напълно готово не само да се въведе в експлоатация, но да приема международни мачове.

Предложенията ще бъдат подробно обсъдени с всички групи в Общинския съвет.

Припомням, че на мащабен протест излизат тази вечер организираните привърженици на „Ботев“ Пловдив. Те искат кметът на Пловдив да замрази веднага плащанията по клубния стадион, известен като Колежа, докато не бъдат изчистени всички нередности по изграждане му. Феновете се събират в 18 часа на площад „Съединение“.  

Заради протестното шествие, от същия час до 9 вечерта се спира движението на пътни превозни средства по част от пловдивските булеварди „6-ти септември“ и „Цар Борис III Обединител“. Променя се и маршрутът на 17 линии от Градския транспорт. Рейсовете ще минават по бул. „Христо Ботев“ и бул. „Източен“.

Организираните привърженици на Ботев Пловдив са категорични, че ще продължат да търсят истината за строежа на Колежа до последно.