В централната част на Хамбург се провежда мащабна операция, след като мъж с брадва е заплашил полицаи, съобщават европейските медии.

От полицията потвърдиха, че са простреляли и ранили тежко мъжа, на когото е оказана медицинска помощ. Медиите съобщават, че инцидентът е станал в близост до фензона за привърженици на нидерландския футболен отбор. По-късно в неделя Нидерландия играе с Полша в рамките на турнира Евро 2024.

В първоначалното изявление на полицията се казва, че мъжът е заплашил полицейските служители с брадва и "запалително устройство". По-късно говорител на полицията в Хамбург потвърди  пред Би Би Си, че заподозреният е бил въоръжен с брадва и се е опитал да запали бензинова бомба - но полицаите са отговорили с лютив спрей и след това са го застреляли.

Предполага се, че инцидентът е станал около 12:30 ч. местно време (10:30 ч. по Гринуич). На видеозапис, публикуван в интернет, се вижда как мъжът държи брадва пред полицаите, преди да се чуят серия от изстрели. Мъжът не е идентифициран от полицията, а властите не са коментирали какви мотиви според тях стоят зад инцидента.

По неофициални данни около 40 000 привърженици ще посетят мача на Нидерландия в Хамбург, за да подкрепят своя отбор на Европейското първенство.