Защо във Варна и в другите областни градове има добри места с качествена храна, а в Бургас те липсват? Защо преди 20 години имаше много повече успешни заведения в града, а сега те липсват? Оставаме ли твърдо град на милата, стара странджанка и ако да, каймата й къде изчезна?

По въпроса, защо в Бургас липсват хубавите ресторанти, говорят авторът на рубриката за свободно говорене  - Мартин Пенчев и неговият събеседник с експертиза в тази област, Георги Мицов.

„Ресторантският бизнес е част от обслужващата сфера. Той се появява и се развива там, където има адекватно, платежоспособно търсене. За да съществува едно добро предлагане, то трябва и да се отгледа. Освен, че трябва да бъде създадено“, коментира Георги Мицов.

По думите му, ако преди 20 години не е било така, една от основните причини, е че тогава е имало много клиенти с лесни пари, които щедро и безхаберно са ги споделяли в местната икономика.

Според него, липсват не само клиентите от преди години. Липсват и достатъчен брой платежоспособни и свободно консумиращи навън клиенти. А също и разбиране за това, как се поддържа подобно място. „Не е идеята да има ентусиаст, който да погребе една торба пари в този бизнес, а да влизат хора“, допълва Георги Мицов.

Отговорът е в платежоспособните клиенти, които са функция на цялата икономическа среда.

Пенчев твърди от личен опит, че желание като клиент има, кухнята обаче трудно се преглъща. „Какво може да спъне един ентусиаст да реализира успешно своя бизнес – липсата на клиенти, тяхната платежоспособност или подбор и дефицит на обучен персонал? Да призовем хората да залагат повече в местната икономика и да избират да харчат парите си тук“, предлага водещият.

Колко са склонни да плащат трудовите хора на Бургас за вечеря навън и защо, когато от вечерята се очаква да бъде хубава, това в повечето случаи изпраща ги изпраща далеч от града – по тези въпроси, чуйте повече от Мартин Пенчев и Георги Мицов в звуковия файл: