Навлязохме в астрономическата пролет, а и температурите вече са си типично пролетни, зимата си отиде. Съществува обаче вероятност за по-студен период в началото на другата седмица, но за това малко по-късно.

Прогностична карта на очакваните валежи през следващата седмица   /WeatherOnline

След валежите, които очакваме във вторник и сряда на места в страната, в четвъртък и петък времето ще е хубаво, температурите отново ще се повишат и ще са си типично пролетни. Ще има и слънце. 

В събота следобед и през нощта срещу неделя през страната ще премине атмосферно смущение и на места ще превали дъжд, вятърът ще се усили, температурите слабо ще се понижат.

Пролет, пролет, пролет...

По-съществено влошаване на времето се очаква да настъпи в началото на следващата седмица, около вторник, когато към Балканите ще се приближи добре оформен средиземноморски циклон. Според синоптичните модели към днешна дата, това означава, че ще видим валежи от дъжд, но и от сняг в планините, усилване на вятъра, облаци и доста по-хладно време.

Според прогнозите, това влошаване към края на март ще е съпроводено и с по-ниски температури, като по високите полета на Западна България дневните температури ще паднат и под 8 градуса. В планините ще вали сняг, и особено в алпийските части, снежната покривка ще се увеличи.

Рекордно високи температури в Западна Европа, жегите идват към Балканите

Все още има твърде много време - една седмица, и не е съвсем ясно как ще се развие синоптичната обстановка, затова в петък, на следващото заседание на Синопточната комисия, ще имаме повече яснота за това влошаване на времето.

До края на март времето ще е динамично и малко по-хладно, като са възможни и нови превалявания от дъжд към 30-31 март.

Сушата унищожава второто по големина местообитание на крокодили в Африка

Какво ще бъде времето по изборите ще стане ясно вероятно в петък, когато ще поговорим и за времето в първата десетдневка на април.

Очакваните валежи са добре дошли на фона на по-сухата и топла зима, така че прогнозата, макар и за валежи от дъжд и по-хладно вереме в края на март, е всъщност добра.

ООН отново обяви, че ни чака климатична криза, ако не спрем да изпускаме въглероден диоксид в атмосферата. Това е поредното такова съобщение, бъдещето ще покаже дали има основания, или не, но не бива да забравяме, че подобни опасения се изказват от десетилетия, а климатът остава стабилен, без резки промени, без да регистрираме проблеми, свързани с времето.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм