Кратка е прогнозата на Синоптичната комисия днес, макар навън да е все още зимно, студено и мрачно в сутрешните часове на петъчния ден. Това е временно и бързо нещата ще се променят.

Още от събота, но най-вече от неделя нататък, времето у нас ще претърпи съществена промяна и пролетта ще се настани, вярваме вече трайно.

Затоплянето около настъпването на асторонмическата пролет   /ClimateReanalyzer

През следващите дни температурите ще се повишават с всеки изминал ден и в края на следващата седмица е възможно да видим стойности дори над 25 градуса. 

Рекордно високи температури в Западна Европа, жегите идват към Балканите

Времето ще е предимно сухо, възможността за валежи ще е малка, а сериозни валежи не се очакват в следващия десет дневен период, евентуално чак в края на март.

В планините също ще се затопли и затова тази събота и неделя вероятно ще бъдат последните с много добри условия за ски, защото през следващата седмица, с предстоящото затопляне, снегът в по-ниските части ще се топи усилено, а дори в алпийския пояс температурите няма да са много подходящи за зимни спортове.

Сушата унищожава второто по големина местообитание на крокодили в Африка

Отминава една изключително мека зима, по-мека от предварителните прогнози, една от най-топлите за последните десетилетия. Това, разбира се, няма нищо общо с така наречените климатични промени, а си е вариация на времето. Няма гаранция, че следващата зима ще е също така топла, напротив, може да бъде и студена. Така както бе на много места в САЩ, дори в Калифорния, където падна сняг след 30 годишна пауза.

Сега нашите погледи вече ще са насочени към идващата пролет и по-скоро към лятото, за да се опитаме да разберем дали ще е горещо, или пък прохладно и дъждовно. Всички опции са на масата и никой не е пророк в собствената си страна.

Нови магнитни бури удрят Земята

Гответе се за бързото настъпване на пролетта, да се надяваме, че и централното парно ще бъде спряно, тъй като прогнозите са за топло време, а на 25 март ще преминем и към лятното часово време, тогава вече ще се стъмва чак след 19:30. 

Топлото полугодие е на прага, зимата си отива.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм