През следващите дни Земята ще попадне в обсега на поредната магнитна буря, съобщи MeteoBalkans. Тя ще е от клас G1-G2, сочат данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA). 

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Какво е магнитна буря и как да се предпазим?

Магнитната буря се очаква да премине по нашите географски ширини в сряда от сутринта до обяд.

Експерти предупреждават, че се повишава вероятността от ново силно изригване от клас M. През следващите часове към Земята ще бъдат насочени слънчевите петна AR3251 и AR3249. Те имат потенциал да изхвърлят нова порция плазма, която може да достигне до планетата ни.

НАСА: Има риск от нова изключително силна магнитна буря

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X обозначават най-мощните изригвания.

Почти „залязващо“ е слънчевото петно AR3245. Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА съобщи, че ядрото му ​се е разделило на две половини и има вероятност това да го е направило ​​нестабилно и да предизвика силна слънчева буря на Земята.

Пътници се насладиха на 360-градусов изглед на Северното сияние от самолет (снимки)

Настоящата магнитна буря е предизвикано от разпадащо слънчево петно. Тези струи плазма идват от т.нар. „светлинните мостове“.

„Светлинните мостове често предвещават разпадането на слънчевото петно, с изстрелващи се струи плазма, докато петното ​​се разпада. Някои изследвания предполагат, че магнитните полета в основата на светлинния мост се пресичат и повторно се свързват многократно – същият експлозивен процес, който предизвиква слънчеви изригвания“, се добавя в доклада.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм