51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно събрание да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента.

14% смятат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на „Продължаваме промяната“. Това показват данните от ново проучване на „Маркет Линкс“.

„Галъп“: 44% от българите очакват 2023 година да е по-лоша

„За съжаление, от гледна точка политическата ситуация в страната българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло“, заяви социологът Добромир Живков.

По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет. „Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор“, добави социологът.

82% от работодателите ще дадат коледни бонуси

За първи път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента, отколкото на доверие. „През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова“, каза Живков.

43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие.

По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, основния фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци.

“Алфа Рисърч“: Неодобрението към ПП е над 50%

Според социолога политическата криза води до спад на доверието в политическата класа. 76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков, докато 19% му имат доверие. 57% смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори, 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят.

Национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет Линкс”, проведено сред 1022 лица над 18 г. в страната в периода 10-20 декември 2022 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм