Филмът беше част от програмата на Синелибри 2023 и бе представен лично от режисьорката Леа Тодоров. Главната роля се изпълнява от очарователната Жасмин Тринка („Фортуната“, „Никой не се спасява сам“), една от актуалните звезди на италианското кино.

„Мария Монтесори: Новата жена“ (Франция 2023), 100 минути, оригинално заглавие: La nouvelle femme; международно заглавие: Maria Montessori. Жанр: игрален филм; биографична драма, исторически. Сценарий: Катрин Пайе, Леа Тодоров. Режисура: Леа Тодоров.

Филмът е вдъхновен от живота и делото на Мария Монтесори.

Анотация:

Действието се развива през 1900 година. Лили д’Аленжи, парижка кокотка на върха на славата си, бяга от Париж, за да скрие умственото увреждане на своята дъщеря. Когато пристига в Рим, животът ѝ се преобръща след срещата с харизматична жена лекар на име Мария Монтесори, която е разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити. Оказва се, че жената, която иска публично да олицетворява la nouvelle femme, т.е. една модерна и еманципирана жена, за целта трябва да плати висока цена – тайно, извънбрачно майчинство. Скоро Мария ще трябва да избере между детето и призванието си.

С участието на: Жасмин Тринка, Лейла Бахти, Рафаеле Еспозито, Нанси Хюстън, Лаура Борели и др.

ОТЛИЧИЯ:

2023 Номинация от МФФ в Цюрих

2023 Срещи на френскоговорещото кино в Божоле – номинация за наградата на журито и номинация за наградата на гимназистите

На 12 април 2024 г. „Мария Монтесори: Новата жена“ тръгва в регулярно разпространение в арткината в цялата страна.

Важно! Медийната прожекция на филма ще се състои на 10 април, сряда, от 11:00 ч. в Casa Libri (Каза Либри) на ул. „Цар Асен“ 64  в столицата.

Филмът се разпространява с подкрепата на Програма „Творческа Европа“ — МЕДИА на ЕС и ИА „Национален филмов център“.