риемането на България и Румъния в Шенген е значим съвместен успех, който ще допринесе за подобряване на устойчивостта и положителното развитие на целия регион и Европа". Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след среща с румънския й колега Луминица Одобеску.

По думите на Габриел приемането на двете страни в Шенген е и резултат на доброто сътрудничество между двете държави. Тя посочи, че съвместните усилия ще продължат активно и през тази година, за да могат страните възможно най-скоро да постигнат дата за премахване на проверките и по сухопътните граници в контекста на членството в Шенген. 

"България и Румъния са доказали, че с общи и добре координирани усилия можем да постигнем значими цели. Активните двустранни отношения между България и Румъния се основават на добросъседство, на споделени европейски и евроатлантически ценности и взаимен интерес", заяви Мария Габриел.

"Поздравявайки се днес с постигнатото, е важно да продължим в поетата посока. Ние имаме стратегически партньорство - през март ще отбележим една година от декларацията, която го установи. Но нашият ангажимент е да работим заедно за свързаност - в науката, образованието, енергетиката, технологиите и иновациите", каза още вицепремиерът и външен министър. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм