Майстори на баницата ще мерят сили тази неделя в станалия традиционен Фестивал на баницата, който се организира за трета поредна година от кметството на село Марково, община „Родопи“, съвместно с Народно читалище “Алеко Константинов-1907“. Той е с конкурсен характер и регламентът му е изключително либерален, тъй като в него могат да участват без ограничения хора от всякакви възрасти и от всички краища на България. 

Всеки любител на традиционното българско тестеното печиво може да си избере за участие една от трите категории – солена баница, сладка или нетрадиционна баница. „Надяваме се да опитаме все по-рядко приготвяните зелник, пататник и лучник, с които нашите предци са израснали“, коментира кметицата на селото Десислава Терзиева.

Баниците ще бъдат оценявани от жури от професионалисти и ценители. Заявки за участие ще се приемат в читалището на село Марково. Прясно опечените баници ще се приемат в деня на Фестивала от 10,00 до 12,00 ч., след което ще бъдат предадени в ръцете на компетентното жури за оценяване. Осигурени са награди и в трите кагегории. „Елате заедно да съхраним българските традиции и вкус“, канят организаторите от Кметство Марково и НЧ „Алеко Константинов – 1907“.

Майстори на баницата ще мерят сили в Марково

Дегустацията на баниците ще се случва на фона на петото издание на фолклорния фестивал „На мегдана, за колана“. Неговата програма започва в 11,00 ч. на площада пред читалището. През миналата година танцовият форум събра над 250 души – певци и танцьори от читалища и клубове от различни общини, които създадоха настроение на многобройната публика със своите невероятни изпълнения на песни, танци и хора от автентичния български фолклор. Организаторите обещават още по-мащабно участие на групи и тази година.