Майката на Алексей Навални заяви, че е видяла тялото му, но добави, че руските власти са я притискали да позволи "тайно" погребение, съобщи Би Би Си.

Във видеообръщение Людмила Навалная заяви, че в сряда вечерта е била заведена в моргата.

Тя каза, че е подписала смъртния акт. Съюзниците на бившия опозиционен лидер заявиха, че тя твърди, че той е починал от естествена смърт.

Вдовицата на Навални заяви, че той е бил убит от руските власти.

Людмила Навалная заяви, че законът изисква властите да предадат тялото на сина ѝ, но заяви, че е "изнудвана", тъй като те отказват да го направят. Тя твърди, че властите поставят условия за погребението на сина ѝ, включително за мястото, времето и начина на погребението му.

Тя заяви: "Искат да ме заведат в покрайнините на гробището в пресен гроб и да кажат: "Тук лежи синът ви".

Г-жа Навалная, която е пътувала до северния руски град Салехард след новината за смъртта на сина ѝ в близката наказателна колония, също така заяви, че е била заплашвана от властите: "Гледайки ме в очите, те казват, че ако не се съглася на тайно погребение, ще направят нещо с тялото на сина ми".

Следователят открито ми каза: "Времето не е на ваша страна, трупът се разлага", допълни Навалная.

Тя говори във видеоклип, публикуван в канала на покойния ѝ син в YouTube, и завършва обръщението си с искане тялото му да ѝ бъде върнато.

Руските власти не реагират незабавно на нейните твърдения.

Навални почина в затворническа колония на 16 февруари. 47-годишен бивш адвокат е изпаднал в безсъзнание след разходка в арктическия затвор в Харп, на около 1900 км североизточно от Москва.

Юлия Навалная твърди, че той е бил убит по заповед на руския президент Владимир Путин, и обеща да продължи борбата му.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм