Вълшебството в багрите на котленските килими се разгърна в цялото си богатство и великолепие в необикновена експозиция в Медвен. Изложбата - “Нишки на времето - котленските килими на братя Бояджиеви“ е организирана от фондация “Орлица” и читалище “Извор - 1882” и със специалното участие на Дора Куршумова. А посетителите имаха възможност да се потопят в калейдоскоп от цветове и форми, да се докоснат до магията на уникалните творения и да се пренесат във възрожденските времена на старите български занаяти.

Килимите на братя Бояджиеви са не само произведения на изкуството, а и свидетелство за богатата история и култура на България. Те са и своеобразен пътеводител към наследството и корени ни. Всяка нишка, всяка цветна комбинация разказва история, която ни пренася в далечните времена, когато традициите и ръчната работа са били неотделима част от ежедневието на хората.

Вълшебството в багрите на котленските килими се разгърна в цялото си богатство и великолепие в необикновена експозиция в Медвен. Изложбата - “Нишки на времето - котленските килими на братя Бояджиеви“ е организирана от фондация “Орлица” и читалище “Извор - 1882” и със специалното участие на Дора Куршумова. А посетителите имаха възможност да се потопят в калейдоскоп от цветове и форми, да се докоснат до магията на уникалните творения и да се пренесат във възрожденските времена на старите български занаяти. Килимите на братя Бояджиеви са не само произведения на изкуството, а и свидетелство за богатата история и култура на България. Те са и своеобразен пътеводител към наследството и корени ни. Всяка нишка, всяка цветна комбинация разказва история, която ни пренася в далечните времена, когато традициите и ръчната работа са били неотделима част от ежедневието на хората.

Изложбата е в резултат на упорити и задълбочени търсения - за издирването и спасяването на самите килими, класифицирането и уточняването на моделите, както и с издирвания за рода Бояджиеви.

Изложбата е резултат на упорити и задълбочени търсения - за издирването и спасяването на самите килими, класифицирането и уточняването на моделите, както и с издирвания за рода Бояджиеви.

“Гордеем се с тази изложба защото беше много важно за нас да възкресим спомена за братя Бояджиеви, които са успели да прославят българските килими и да завладеят европейските пазари, спечелвайки награди и придобивайки уважение. С тази изложба искахме да изразим нашето възхищение от тях и техните постижения. Те го заслужават!”, сподели колекционерката Петя Янева.