Трябва да се гордеем, че сме единствените от всички оперни театри в България, с почти 100-процентов класически репертоар, каза в ефира на Дарик главният диригент на Държавна опера - Русе Димитър Косев. Работя с едни от най-добрите колективи в страната като оркестър, хор, солисти и балетна трупа, категоричен бе той.  

Чуждопоклонничеството обаче е сериозен проблем на културата ни. Родното винаги е на втори план, а чуждите имена в афиша са по-интересни, независимо дали са по-можещи, коментира маестро Косев. И посочи, че правилното преразпределение на културните събития също е от съществено значение, за да могат те да достигнат до максимално повече хора.

Диригентската професия е комплексна, сложна и отговорна, защото не търпи провал, признава младият диригент. Казва, че диригентът се изгражда като личност в работата си със своите колеги.

Маестро Косев осъзнато избира България, независимо от всички възможности за професионално развитие в чужбина, още повече след пълното отличие, с което завършва своето музикално образование. Талантът и отдадеността му не остават незабелязани от публиката и критиците, доказателство за което са поредицата от музикални награди, на които русенецът е носител.

На колко инструмента свири главният диригент на Русенската опера?

Кои са проектите в новия творчески сезон, реализирани по идея на Димитър Косев?

Какво свързва маестрото с група “Пердах”?

Отговорите на тези и още въпроси, чуйте в цялото интервю с Димитър Косев по Дарик: