Организираният от Сдружение „Европейски център за култура“ Уъркшоп за ученици/музиканти от профилирани училища на територията на България от 5-ти до 12-ти клас със специалности от катедри пиано, струнни и духови инструменти, ще завърши със заключителен концерт “Малки солисти на голямата сцена “ в зала „Филхармония“ на 9 април /вторник/. 

Същността на проекта е да предостави възможности за развитието на таланта на участниците, като ги подготви за представянето им като солисти на симфоничен оркестър. Уъркшопът дава възможност на млади изпълнители да развият и представят своите инструментални и изпълнителски качества под ръководството на изявени учители от Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов”, които са солист-оркестранти от състава на оркестъра на Държавна опера - Русе, разказаха в ефира на Дарик маестра Вилиана Вълчева и преподавателят по духови инструменти Здравко Саралиев.

Уъркшопът предоставя обучение и опит на деца - ученици в подготовката и изпълнението на концертни произведения в сътрудничество с професионални музиканти - изявени изпълнители и утвърдени педагози, които ще предадат дългогодишния си сценичен, инструментален, оркестров и педагогически опит на младите инструменталисти.

Изграждането на добро сценично поведение и обучението за работа с оркестър и диригент ще разшири кръгозора от музикални познания на младите инструменталисти и ще им даде досег до концертния подиум. Пълноценната работа с диригент ще подпомогне тяхното успешно представяне на заключителния концерт.

Партньори по проекта са Държавна опера – Русе и Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” - Русе. Преподаватели са Вилиана Вълчева - диригент и преподавател пиано; Здравко Саралиев - преподавател духови инструменти; Тамара Лазарова - преподавател щрайхови инструменти и Надежда Андреева - преподавател духови инструменти.

Цялото интервю с Вилиана Вълчева и Здравко Саралиев чуйте в прикачения файл: