Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Казахстан и други постсъветски държави могат да се присъединят към съюза на Русия и Беларус, за да получат достъп до ядрени оръжия. Лукашенко подчерта, че това е негова лична позиция, а не официално изявление, съобщават от БГНЕС.

"Не мисля, че президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев се притеснява от това. Но ако е така, никой не е против Казахстан и други страни да имат толкова близки отношения, колкото имаме с Руската федерация", заяви Александър Лукашенко в интервю за предаването "Москва. Кремъл". Путин".

Болен ли е Лукашенко? Пропуснато събитие поражда слухове

"Трябва да се присъединят към съюза на Беларус и Русия - и ще има ядрени оръжия за всички", добави той. Лукашенко нарече това "уникален шанс" за страните да се обединят.

На 24 май по време на сесията на Евразийския форум президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев отбеляза, че в световната политика се е появил феноменът на формулата "две държави - една държава" - Съюзна държава на Русия и Беларус с "едно съюзно правителство, с един съюзен парламент" и общи ядрени оръжия.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм