Лидерът на Беларус Александър Лукашенко е пропуснал голямо държавно тържество, което допълнително подхранва спекулациите за здравословното му състояние.

68-годишният авторитарен лидер обикновено говори публично на ежегодното събитие по случай Деня на националния флаг, емблема и химн, но в неделя министър-председателят прочете послание от негово име.

Втори тур и обвинения в изборни измами. Какво се случва в Турция?

Миналата седмица Лукашенко напусна Москва, скоро след парада по случай Деня на победата, пропускайки обяда с президента Владимир Путин.

Лукашенко изглеждаше видимо уморен, а дясната му ръка беше превързана.

За последен път той беше видян на публично място да полага цветя в столицата Минск по време на честванията на Деня на победата в Беларус на 9 май - няколко часа след завръщането си от руската столица.

Опозиционен канал в Telegram съобщи, че в събота вечерта Лукашенко е посетил президентския медицински център край Минск, но тази информация не е проверена от независими експерти.

Канцеларията на Лукашенко досега не е коментирала въпроса.

Често описван на Запад като последния диктатор в Европа, Лукашенко управлява Беларус от 1994 г. насам, като потиска всяко несъгласие.

Зеленски: Германия е истински приятел и надежден съюзник

През 2020 г. той беше обявен за победител в президентските избори, които бяха обявени от опозицията за фалшифицирани.

По-късно по време на масовите антиправителствени протести, които разтърсиха страната, хиляди хора бяха арестувани и брутално пребити от полицаи за борба с безредиците и агенти на службата за сигурност КГБ.

Въпреки това Лукашенко успя да остане на власт, подкрепян от Русия.

Миналата година той подкрепи пълномащабното нахлуване на президента Путин в Украйна, като предложи Беларус като плацдарм за преминаване на руските войски в Украйна и позволи на руски военни самолети да извършват удари от беларуска територия.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм