Френският културен институт инициира провеждане на редица публични диалози след изборите за национален и европейски парламент, като средство европейските националности да се опознаят и да направят Европа единна. Това разказа в предаването “Стълбището” по Дарик Люк Леви, сътрудник по сътрудничество и културна дейност и директор на Културния институт в България.

Европейските диалози ще се проведат в рамките на 3 дни - на 12, 13,14 и 15 юни. 

“Сърцето на проекта е вследствие на руската инвазия в Украйна, в обратна връзка с това, което се случва в Европа. Изправени пред тази война и Европа в нейната цялост, за да направим Европа цялостна, трябва да се познаваме по-добре. И въпреки усилията, през 2023 г. и 2024 г. смятам, че не се познаваме още много добре - европейци от Север и Юг и от Изток и Запад”, каза Люк Леви.

Той обясни, че публичните дебати във Франция са традиционни. Инициираните сега от Френския културен институт Европейски дебати са започнали в Прага през ноември м.г. и участие в тях вземат основно писатели, творци, интелектуалци. Темата е “Изправени пред войната”.

“В поредица от събития в Прага, Вилнюс, Варшава, Амстердам, а съвсем скоро и София и Пловдив интелектуалци, писатели и творци, които идват от Полша, Латвия, Франция, Молдова, Украйна и други држави, които ще се срещнат тук в София и Пловдив и ще се включат в този публичен дебат и във важността, която ние даваме на този публичен дебат, за да можем да дадем яснота, да еволюираме в нашите идеи, дори публиката да е 120 човека ще говорим, ако трябва после отново. Това помага да сме общност”, заяви Люк Леви.

Той напомни, че на 6 юни се навършиха 80 години от Десанта в Нормандия, заради който редица световни лидери се събраха за тържествени чествания на плажа „Омаха“ във Франция. Сред присъстващите бяха американският президент Джо Байдън, френският му колега Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, крал Чарлс III и канадският премиер Джъстин Трюдо.

“Аз произлизам от семейство, което е чакало този десант много дълго време и съм много емоционален. Този десант е началото на свободата и той ни довежда до процеса на  мир, който ни кара да мислим за Европа”, заяви директорът на Френския културен институт.

И добави:

“Днес има една война в Украйна, която е ужасна. Изправени пред това е много важно да споделяме, да защитаваме своите принципи и да говорим какво е да си европеец в София, във Франция, в Прага и да се намерим и защитим суверенитета на принципите, суверенитета на свободите”, заяви Люк Леви.

Целия разговор чуйте и гледайте в прикачените файлове.