Британската лира загуби от стойността си спрямо стабилизиращия се щатски долар, както и в сравнение с еврото, след като официални данни показаха, че икономиката на Обединеното кралство се е свила през юни, макар и по-малко от очакваното, съобщи Ройтерс.

Отказва ли се Турция от борбата с галопиращата инфлация?

Брутният вътрешен продукт на Великобритания намаля с 0,6 на сто през юни, сочат оповестените по-рано през деня данни на Националната статистическа служба (ONS). Това е най-голямото намаление на БВП на страната от януари 2021 г., но все пак е по-малко от прогнозите на икономисти за спад с 1,3 на сто.

Лирата поевтиня с 0,58 на сто спрямо щатския долар до 1,2143 лири за долар в сутрешната търговия, с което загуби повече от стойността си в сравнение с останалите основни валути, отнесени към американската валута.

В Зимбабве започват да продават златни монети, за да овладеят инфлацията

Еврото и японската йена също отстъпиха позиции, тъй като пазарите проследиха коментарите на членовете на борда на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което помогна на долара да възвърне част от загубите, понесени през седмицата.

Еврото се повиши с 0,3 на сто спрямо лирата до 84,82 евроцента за лира, което е максимум от две седмици и половина. Европейската валута поскъпна с почти 0,5 на сто от началото на седмицата.

Турция задържа лихвените проценти, лирата достигна годишно дъно

И Великобритания, и континентална Европа се борят с комбинация от проблеми, включваща отслабнали икономики, нарастваща инфлация, а в последно време и притеснения от суша.

Миналата седмица "Банк ъв Ингланд" (Bank of England), след като повиши лихвата си с половин процентен пункт, обяви, че според прогнозите й британската икономика ще влезе в рецесия през последните три месеца на годината, която ще продължи до началото на 2024 година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм