Малко над 32 градуса бяха измерени в София в последния ден на юни и това е най-високата температура в столицата от десет месеца насам, или казано по-точно - от 17 август миналата година, когато температурата в София бе 35 градуса. 

Прогностична карта на максималните температури в следващия десет дневен период   /ClimateReanalayzer

В следващите дни обаче е твърде вероятно да измерем и по-високи стойности, но не се очакват температури от порядъка на 35 - 38 градуса, което е добрата новина. Защото е хубаво да е топло, но когато е горещо вече става неприятно.

За последен път в края на юни температури от 38 градуса бяха измерени през далечната вече 2017 година. 

Започва истинското лято

И така, средносрочните модели прогнозират нормално лято в първите дни на юли, без извънредно високи дневни температури, които да надхвърлят 39 - 41 градуса, макар че в отделни дни по поречието на река Дунав температурите ще се доближават до тези стойности.

Все още ще очакваме така наречените "горещници", но те обикновено са към края на месец юли.

В двата почивни дни времето ще е предимно слънчево и топло, като в събота следобед над западните райони и планините се очаква развитие на купесто-дъждовна облачност и там на места ще превали и прегърми.

Как да осигурите безопасността си при гръмотевична буря

В следващите дни, до средата на следващата седмица, тези процеси ще са по-малко вероятни, така че лятото ще е в разгара си.

И сега с внимание към средата на следващата седмица, от сряда нататък, моделите показват промяна, която ще се изрази със захлаждане и гръмотевични бури.

Синоптичните модели сега се обединяват около прогнозата, че в сряда следобед, през нощта срещу четвъртък и особено в четвъртък през деня, над много райони на страната ще се създадат усливия за развитие на гръмотевични бури, локални проливни валежи, ще се увиличи вероятността за градушки. 

62% от българите смятат, че климатичните промени са реална заплаха за човечеството

От северозапад над страната ще прониква по-хладен въздух, което ще е предпоставката за понижение на максималните температури дори с повече от 10 градуса на места и развитие на летни бури.

Ще видим във вторник, на следващото заседание на Синоптичната комисия, дали това ще е така, или прогнозата ще се промени, но за момента се очертава захлаждането да се реализира от четвъртък - петък и да обхване период от 48 часа.

Нищо необичайно няма в подобни захлаждания, нека си припомним последната голяма градушка в София от 8 юли 2014 година, която нанасе сериозни материални щети. Такива процеси през юли са възможни.

Възможността за падане на градушки около четвъртък - 7 юли се увеличава, но единствено краткосрочните прогнози на НИМХ в сряда ще покажат дали това ще е така.

В по-далечна перспектива лятото си продължава по обичайния начин, след краткото захлаждане около 7 - 9 юли, температурите отново ще се повишат и ще гонят максимални стойности.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм