С това заглавие започва и особено примамливия и богат афиш на Русенската опера за последния месец от 2022-ра година. 

Замислена като проект за внушителна оперета, с лекотата, красотата и изяществото на мелодичните линии, с живия диалог на майсторското либрето, с шармантността, която  носят годините от началото на ХХ век, когато се развива действието, „Лястовичката“ е тази опера, която най-точно импонира на историческия и културен облик на европейски град, какъвто е Русе. 

Със своя лиризъм и ефирна мечтателност, постановката носи  онези усещания, които мигновено пренасят всеки в най-красивите и най-безгрижни дни от младостта на двама влюбени. 

Вечните теми за любовта и за силата на драматичния житейски избор между идеалите на романтиката и неизбежността на прагматизма в реалната действителност, хвърлят в океана от емоции и героите в операта, но и публиката, покорена от артистизма на певците и от силата на музикалните внушения.

Над всичко, обаче, се извисяват любовта и красотата.

В ролята на Магда де Сиври - неподправената и талантлива Нели Петкова, а като нейната голяма любов Руджеро, на сцената ще й партнира Борис Луков. 

Сопраното Теодора Чукурска ще видим и чуем като камериерката на Магда - Лизет. А ключовата роля на поета Прюние и този път ще изпълни Георгиос Филаделфевс.

Рамбалдо - Стоян Стоянджов

Перишо - Теодор Петков

Гобин - Догуш Атеш

Кребийон - Стилян Цветков

Ивет - Петя Цонева

Бианка - Анна Карадимитрова

Сузи - Андреана Николова

Диригент ще бъде Вилиана Вълчева.

Режисьор е Татяна Соколова.

Хормайстор - Стелияна Димитрова - Хернани.