България не прави достатъчно, за да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната и да стане част от валутния съюз на 1 януари 2025 година. Шансът това да се случи е не повече от 30%. Това заяви в рубриката на Darik Business Review Портфейл в ефира на Дарик радио финансистът Любомир Дацов. 

"Не съм уверен и че политическият ни елит иска да бъдем в еврозоната, защото, в края на краищата, за да постигнеш определени параметри и цели, трябва да следваш определена политика. Има математически модели, които ясно показват какви стъпки трябва да се предприемат, за да се изчистят настоящите дисбаланси в икономиката", обясни Дацов. 

По думите му, има голяма вероятност България да не покрие критерия за инфлацията, необходим за присъединяването към еврозоната, като има шанс и бюджетният дефицит за 2023 година да бъде на границата на изискванията. 

Освен това, чисто технически, има много механизми и системи, които трябва да бъдат уточнени. Двете основни групи, които ще изнесат на гърба си тежестта от превалутирането, са банките и големите търговски вериги, а в момента те не получават никакви конкретни инструкции и действат до голяма степен самостоятелно. В същото време от тях се изисква да вложат доста средства в преструктурирането. 

"Имаме уникална ситуация, при която членовете на еврозоната искат България да стане част от този съюз. Но до този момент критериите за присъединяване никога не са били пренебрегвани. Така че ние трябва да изпълним това, което се изисква от нас или поне да дадем повод да бъде направен компромис, ако такъв е необходим. Но в момента инфлацията у нас е около два пъти над средната за еврозоната", каза още финансистът. 

Според него, още миналата година е било ясно, че за да бъде покрит този критерии, е необходимо монетарната и фискалната политика да вървят "ръка за ръка" и да ограничат паричното предлагане. Това беше изтъкнато неколкократно и от гуверньора на Българската народна банка Димитър Радев. 

"Трябваше централната банка да вдигне минималните задължителни резерви на банките почти двойно, за да се ограничи експанзията на кредитния пазар, а министерството на финансите още от средата на миналата година трябваше да поддържа излишък в бюджета - нещо което се случи чак в края на годината", заяви Дацов. 

Той обаче заяви, че не счита евентуалните предсрочни парламентарнти избори за фактор, който може да натежи допълнително върху изпълнението на критериите за еврозоната. 

"България вече е предприела необходимите законодателни мерки, а и практиката показва, че когато има служебно правителство, резултатите обикновено са по-добри, харченето на пари от бюджета намалява и се следва по-стабилна фискална политика", заяви още финансистът.