Корупцията остава ключов проблем за България. Докато не разберем, че корупцията и злоупотребата с власт буквално убиват, няма да можем да се развиваме с темповете, които искаме. Това коментира в предаването “Стълбището” по Дарик кандидатът за народен представител и евродепутат от “БСП за България” Кристиан Вигенин. По думите му перспективата на страната минава през елиминирането на корупцията, а нейното отстраняване ще се случи като в управлението влязат хора, които с годините са доказали, че това е техен приоритет. 

Той коментира и предизборната кампания, която според него изглежда все едно някои хора дават обещания, а след това се оказва, че тайно в кабинетите си, говорят за пари и разпределяне на власт.

“Най-често това от кого и как си зависим личи в предизборните кампании, стига да има кой да проследи пътя на парите -откъде идват тези пари за десетките билборди на партии, които са извън парламента”, посочи той. 

По думите на Вигенин на хората им изглежда, че политика в България не е, за да се развива страната.

“Като казахте политик - морален, свестен и на мен ми прозвуча като един оксиморон. Така се е насложило в българската политика, защото на преден план излизат едни хора с качества, които доста се разминават с това“ уточни кандидатът от “БСП за България”

Той изтъкна, че това, което се решава в Брюксел има влияние и на случващото се тук. 

„Ако имаме една по-добра координация тук, по-силно ангажиране на националните институции с европейската политика ще видим по-ясен смисъл България да е част от Европейския съюз (ЕС) и да има свои представители в Европейския парламент.“, отбеляза Вигенин.

Относно разпространените записи в медиите, за които се твърди, че участват депутати от “Продължаваме промяната - Демократична България” Вигенин посочи, че не знае колко от тях са записани от службите или от вътрешни хора, но те нямат доказателствена стойност.

“Те може да индикират в някаква посока, но не се знае откъде и от кого са. В една адекватно функционираща съдебна система и активна прокуратура, която защитава обществения интерес, такъв тип записи индикират престъпления, които не може да се докажат  със записа,но може прокуратурата да се ангажира и да провери нещата, за да стигне до сърцевината”, каза още той.