Синоптичната комисия проучи за вас синоптичните модели и откри добрите новини. Началото на ноември ще е по-скоро, като началото на октомври. В първите десетина дни на месеца ще е по-топло от обичайното, като температурите ще превишават в следобедните часове 20 градуса.

Но по реда на нещата.

От сряда започва влошаване на времето и понижение на температурите. В четвъртък над цялата страна ще е типична есен, студено, с температури под 10 градуса и валежи от дъжд. В по-високите части на планините ще вали и сняг. 

Лошото време обаче ще е за кратко и още в петък постепенно ще настъпи подобрение, облачността ще се разкъсва и дори ще видим слънце.

От събота нататък започва нов период на хубаво време и на повишение на дневните температури, като във вторник и сряда, следващата седмица, на места в равнините на Южна и Северна България ще измерим температури над 24, 25 градуса.

Този период на хубаво и топло време ще се продължи до края на следващата седмица, когато моделите прогнозират ново влошаване с первалявания от дъжд.

До хоризонта на прогнозите на моделите, който е около 13, 14 ноември, в момента не се вижда сериозно застудяване и валежи от сняг. Не се прогнозират и температури под нулата в сутрешните часове.

Над Западна Европа ще е доста хладно, на места студено, в Алпите ще падне нов сняг, но над Изтачна Европа и Балканите ще е по-топло от обичайното за този период на годината. Това развитие на времето се дължи на мощни атлантически циклони, чийто път е малко по-южно и които, в комбинация с средиземноморски циклони, ще пренастя по-топъл въздух над Балканите и източните части на континента.

В деня на балотажа се очаква времото да е сравнително хубаво, предимно слънчево и топло с темепартури около 18, 22 градуса.

Независимо, че средносрочната прогноза показва тополо време, в началото на ноември е добре да помислите ваче за смяната на летните със зимни гуми, тъй като само 48 часа са необходими цялата сегашна прогноза да се преобърне и да видим настъпление на зимата.

Ноември по нашите ширини е месец, в който снега не е изненада, а правило. Но обикновено това се случва във втората половина на месеца.