„Гласувах да имаме това, което имахме навремето като деца. Вече започнах да говоря като пенсионер. Споменем си какъв беше градът, когато бях дете. Беше чист, зелен, беше витрината на България. Това е носталгия по един нормален и уреден живот“, каза Костадин Костадинов, който пусна своята бюлетина във Варна.

„Гласувах моят град да има кмет, който да го управлява и да работи за него гражданите, а не обратното. Нужна е пълня промяна. Нужен е кмет, който да ходи на работа“, посочи Костадинов.

„Призовавам българите да гласуват за бъдеще, различно от това, което ни подготвят“, каза той.

„Очаквам предсрочни парламентарни избори. Въпросът не е дали ще има, а кога ще бъдат те. След всичките тези неща, които се случиха тези няколко дни, истината е, че в най-добрия случай правителството ще изкара до пролетта. Това е една вредна агония за всички граждани“, подчерта Костадинов.

По думите му премиерът трябва да подаде оставка и да отидем на нови избори. Според него, ако сега има предсрочни парламентарни избори, резултатите няма да повторят предходните, съобщава bTV.

Днес България избира местната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласуват на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници. След последните решения на ЦИК този път избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

Особеност при местните избори е, че за всеки отделен избор - за кмет на община, на район или на кметство, както и за общински съветници, се гласува с отделна бюлетина. Избирателите получават различен брой бюлетини в зависимост от това колко вида избор има в населеното им място.

Бюлетината се сгъва пред избирателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласува се зад паравана, като след това избирателят занася бюлетината - отново сгъната, до комисията, за да ѝ ударят втори печат и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това избирателят я получава обратно, за да я пусне в урната. Подписва се в избирателния списък и си взема документа за самоличност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат, партия или коалиция, или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм