“Идеята на нашия проект дойде от факта, че много често хората казват “да, политиците лъжат”, но ако се опитате да опровергаете дадено твърдение, нещата се усложняват. Затова трябва да има доказателства. Ние сме доброволчески проект и използваме изцяло публични данни.”

Костадинов: Нямаме допирни точки с нито една партия

Това заяви в предаването “Кой говори” Радослав Евтимов, създател на доброволческата платформа “Лъжеш ли”.

Радослав Евтимов, създател на доброволческата платформа “Лъжеш ли”

“При Костадин Костадинов установихме 17 неверни твърдения, следван е от Цончо Ганев, също от “Възраждане”, с 14 неверни твърдения. Атанас Атанасов от “Демократична България” - с 5 и Кирил Петков - с 4 неверни твърдения. Темите са основно икономическата ситуация, инфлацията в страната, енергийната криза, корупцията и позицията относно войната”, сподели Евтимов.

Като пример за невярно твърдение Радослав Евтимов даде изказване на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов. В него той подкрепя думи на Елеонора Митрофанова, която твърди, че България дължи настоящите си граници на Съветския съюз.

Костадинов: България има два пътя пред себе си, гласувах за промяна

Костадинов казва:

Гръцкото искане, което е подкрепено от САЩ, е българската граница да минава на 30 км южно от Пловдив и 60 км южно от София – тоест, целия Рило-Родопски масив да стане част от Гърция.

В това си изказване Костадинов визира Парижкия конгрес от Втората световна война.

“Ние намерихме протоколи от Парижкия конгрес и проверихме как е преминало това гласуване. Действително такива претенции от гръцка страна има, но предложението е отхвърлено с 8 на 2 гласа, като САЩ гласуват против промяна на българските граници, а Великобритания се въздържа от вот. Съответно твърдението, че САЩ и Англия активно са работили за това предложение от гръцка страна и невярно”, категоричен бе Евтимов.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм