„От години Пловдив е пример за етническа толерантност, за добросъседство и разбирателство между всички етноси и религии. Обща отговорност е да съхраним този модел, станал емблема за града ни“. Това заяви кметът Костадин Димитров по време на днешното 10-то издание на инициативата „Кафе на толерантността“.

И днес на една маса седнаха представители на различни общности, като символ на приятелство и разбирателство. Сред гостите бяха областният управител Илия Зюмбилев, районният мюфтия Танер Вели, Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, Светлозар Калев от еврейската общност, членове на фондация „Заедно“.

„С този ден всяка година казваме, че на Пловдив не му приличат събитията, които се случиха преди 10 години“, заявиха организаторите от Районно мюфтийство - Пловдив и Мюсюлманското настоятелство. Те припомниха, че превърналото се в традиция „Кафе на толерантността“ се провежда всяка година на 14 февруари по повод събитията, свързани с вандалския акт над джамията през 2014 година. За първи път през 2015 година турската общност отправи покана за Кафе на толерантността, на което гости са представители на местната и държавна власт, журналисти, неправителствени и културни организации.

„Пловдив, като древен и вечен град е пример как различните религии и етнически общности  могат да живея в мир и толерантност. Най-важното е всички ние да чувстваме, че сме хора. Трябва да бъдем отговорни и всеки от нас да осъзнава своята роля в живота на другите и да помага за тяхното добро съществуване“. Това заяви в своето приветствие и Областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев. Той подари на домакините картина – фотография от град Пловдив в знак на толерантност и получи от тях книга „Турците в България“.

„Кафе се пие с приятели. Откакто съм кмет, бях в синагогата, арменската църква, сега съм в джамията, редовно ходя в християнските храмове. Виждам как думичката „заедно“ я олицетворяваме и изпълваме със съдържание“, допълни кметът на Пловдив Костадин Димитров.