Представителите на  етническите общности с най-стара история в Пловдив ще се срещнат отново на кафе в Джумая джамия в центъра на града.

Традиционното „Кафе на толерантността“ отбелязва всяка година събитията, свързани с вандалския акт над джамията през 2014 година, провокиран от делото за собствеността на карловската Куршум джамия. Пловдивското кафе на толерантността е с послание да се запази етническият мир в града и пловдивчани да уважават религиозните различия помежду си, да пазят материалното и нематериалното културно наследство, част от историята на най-стария жив град в Европа.  

Домакин на събитието е Ахмед Пехливан, председател на мюсюлманското настоятелство, президент на „Йешилай България“ и член на Консултативния съвет на Фондация „Заедно“, която обединява дейността на различните общности в града под тепетата, в подкрепа на каузата за мирното съжителство. За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 г. Обичаят е на този ден да се събират заедно представители на местната и държавна власт, религиозния елит, журналисти, неправителствени и културни организации. Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за добро приятелство.

Районно мюфтийство Пловдив и Мюсюлманското настоятелство ще очакват своите гости на турско кафе на 14 февруари, от 11.00 ч. в Джумая джамия на пл. „Римски стадион“.