Според наблюдатели това може да е "най-сериозният", "най-шокиращият" и "най-очебийният" корупционен скандал, който се е развихрял в Брюксел от години, пишат от POLITICO.

Поредица от най-малко 16 обиска на белгийската федерална полиция в петък залови петима души, за които се твърди, че са извършили "предполагаеми престъпления, свързани с престъпна организация, корупция и пране на пари". При претърсванията са открити 600 000 евро в брой, както и телефони и компютри.

Високопоставени служители на Европейския парламент остават в ареста

Първоначалните обвинени не бяха големи имена по стандартите на Брюксел: Бивш член на Европейския парламент, няколко парламентарни сътрудници и шеф на профсъюз, за които се твърди, че са взели пари от домакина на Световното първенство по футбол Катар. Но с каква цел всъщност? Някои се питаха дали, ако обвиненията са верни, Доха наистина ли е направила разумна инвестиция.

Стана ясно обаче, че това не е просто история за някакви "имащи" и "желаещи", които си пълнят джобовете. Според белгийската федерална полиция Ева Кайли, заместник-председател на Европейския парламент и гласовит защитник на Доха, е попаднала в полицейския арест също. Случаят е свързан и с една неправителствена организация, в чийто управителен съвет доскоро членуваха някои от най-големите светила левият политически спектър.

„Мечтите ни така и не се сбъднаха“. Те помогнаха за изграждането на Световното в Катар, а сега се борят за оцеляване

"Държавата Катар категорично отхвърля всякакви опити да бъде свързвана с обвинения в неправомерни действия", се казва в изявление на катарско официално лице, изпратено по електронната поща в неделя сутринта.

Тъй като този потенциално грандиозен скандал продължава да се разгръща, от POLITICO са извадили всичко най-важно до момента, което трябва да знаете.

Въпрос: Коя е Ева Кайли?

Като един от 14-те заместник-председатели на Парламента, Кайли е един от най-влиятелните фигури в институцията - и като бивша водеща на новини със статут на знаменитост в родната си Гърция, една от най-бляскавите фигури в Брюксел.

Но Кайли се превърна и в един от най-яростните защитници на Катар. Наскоро тя нарече страната "първенец в областта на трудовите права" след среща с министъра на труда на страната, въпреки дълбоката международна загриженост относно условията за работниците, работещи по строежа на стадиони. Член на лявоцентристката партия на социалистите и демократите (S&D), нейният ресор включва специални отговорности, свързани с Близкия изток.

Силите за сигурност в Катар са арестували и малтретирали ЛГБТ хора

По данни на полицията и на хора, които са пряко запознати, партньорът на Кайли, Франческо Джорджи, също е бил задържан. Той е съветник по въпросите на региона на Близкия изток и Северна Африка в Европейския парламент - и основател на неправителствена организация, наречена "Борба с безнаказаността", която има за цел да насърчава "отчетността като основен стълб на архитектурата на международното правосъдие".

Важно е да се отбележи, че председател на "Борба с безнаказаността" е Пиер Антонио Панзери, централна фигура в делото.

В: Кой друг е замесен?

Панзери, бивш италиански евродепутат, също от S&D, е сред арестуваните в петък сутринта. До вечерта съпругата и дъщеря му също бяха заловени от италианската полиция. В заповедта за ареста им, видяна от POLITICO, Панзери е обвинен в "политическа влияние към лица, работещи в Европейския парламент, в полза на Катар и Мароко".

Бившите парламентарни сътрудници, особено тези, които са свързани с организацията "Борба с безнаказаността", също попадат под наблюдение. Освен че арестува Джорджи, полицията запечата и кабинета на друг парламентарен сътрудник, който е работил за "Борба с безнаказаността" и понастоящем е помощник на белгийския евродепутат от S&D Мари Арена.

Забранено е държането за ръце по време на Световното първенство в Катар

Арена, която наследи председателството на подкомисията по правата на човека от Панзери и работи в тясно сътрудничество с "Борба с безнаказаността", потвърди, че офисът на нейния помощник е запечатан. Арена заяви, че самата тя не е била разпитвана от полицията.

Според италианската информационна служба Ansa е бил задържан и Николо Фига-Таламанка. Той е генерален директор на друга неправителствена организация - "Няма мир без справедливост". Фокусирана върху международното наказателно правосъдие, правата на човека и насърчаването на демокрацията в Близкия изток и Северна Африка, организацията е официално базирана в Ню Йорк и Рим. Тя обаче има същия адрес в Брюксел като "Борба с безнаказаността" - на улица "Дюкале" 41.

Ема Бонино, бивш член на Европейския парламент от либералното крило и министър на външните работи на Италия, основател на организацията "Няма мир без справедливост". Тя е вписана като почетен член на борда на "Борба с безнаказаността". Тя и Фига-Таламанка не отговориха на молбите си телефони за коментар, отправени чрез "Мир без правосъдие".

Посланикът на световното в Катар: Хомосексуализмът е увреждане на ума

Връзка с Пансери също имат бившият френски министър-председател Бернар Казньов, бившият европейски комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, бившият ръководител на външната политика на ЕС Федерика Могерини и бившият евродепутат Сесилия Викстрьом, тъй като са посочени като почетни членове на борда на организацията.

Могерини подаде оставка от борда в събота сутринта, според говорител на Колежа на Европа, където той сега е ректор. Аврамопулос заяви в имейл в неделя сутринта, че той, Казньов и Викстрьом също са подали оставка "незабавно, когато бяхме информирани още в петък".

Списъкът на служителите на "Борба с безнаказаността" очевидно е изтрит; уеб архивите обаче показват, че Джорджи и други настоящи парламентарни сътрудници са заемали ключови роли през януари.

Това ограничава ли се само до Европейския парламент?

Не. Също така е задържан: Лука Визентини, който едва миналия месец стана генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Преди това той беше дългогодишен ръководител на Европейската конфедерация на профсъюзите. (Не му се е налагало да се мести заради новия си пост, тъй като и световната, и европейската организация се намират на един и същ адрес в Брюксел, на улица Албер II.)

Профсъюзите на строителите бяха едни от основните критици на Катар по отношение на правата на работниците в периода преди Световното първенство по футбол. Но дори преди Визентини да поеме поста, МКП беше забележително изключение. Шарън Бъроу, предишният ръководител на МКП, призова външните критици на трудовото законодателство на страната да "отидат и да погледнат промяната" във видеоклип, публикуван от катарското министерство на труда през юни.

Правилата на Катар за световното: Може да спиш с непознат в една стая, но не и да правите секс

За какво лобира Катар?

Емирството от Персийския залив е домакин на Световното първенство по футбол, но вместо да бъде успех в областта на връзките с обществеността, турнирът се оказа, че осветява страната в негативен план. Обвиненията в подкупи в процеса на наддаване за домакинството на турнира и робски условия за чуждестранните работници поставиха под съмнение избора, а либералните критици се възползваха от момента, за да атакуват позицията на консервативната мюсюлманска страна по отношение на правата на жените и ЛГБТ+ общността.

Поддържането на добра репутация е от решаващо значение, тъй като Катар работи за сключване на сделки с държави от ЕС за търговия с природен газ. Предложението за безвизово пътуване на катарците в Шенгенското пространство на ЕС също се придвижва напред в Парламента - поне така беше.

Как Кайли се е застъпвала за Катар?

Кайли е може би най-големият защитник на Доха в рамките на S&D.

Например на 24 ноември, когато пленарната сесия прие резолюция, "изразяваща съжаление за смъртта на хиляди работници мигранти", Кайли излезе на трибуната, за да похвали "историческата трансформация" на Катар, предизвикана от Световното първенство по футбол. По подобен начин преди 10 дни тя се появи, за да гласува в подкрепа на либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт в парламентарната комисия по правосъдие и вътрешни работи - въпреки че не е член на комисията.

Кайли също така предизвика членове на Европейския парламент в комисия по Близкия изток да се разграничат от нея, когато тя сама си организирала пътуването след като Доха отмени колективното посещение. Делегацията на Парламента за връзки с Арабския полуостров (ДАРП) планираше да замине за Катар точно преди Световното първенство по футбол през ноември, за да посети съоръженията на турнира и да наблюдава промените в трудовото законодателство.

„Галъп“: Шенген – по-скоро важен за българите. Машините – по-скоро предпочитани

Едва месец преди това обаче консултативната асамблея на Катар, известна като Съвет Шура, поиска отлагане. Вместо това Кайли отиде в Катар в седмицата, когато там трябваше да бъде цялата делегация - и даде пълна оценка на трудовите реформи в емирството. Според местната преса тя е заявила, че е там, за да представлява 500 милиона европейски граждани, които виждат в напредъка на страната общи ценности.

"Тя отиде зад гърба ми", заяви евродепутатът Хана Нойман, германската зелена партия, която е начело на DARP. Доха "не беше поканила групата, която би имала балансирана позиция", а "вместо това беше поканила нея, знаейки, че нейните изказвания ще бъдат по-малко критични".

Колко голям е скандалът?

Скандалът в Катар може да се окаже "най-яркия случай" на предполагаема корупция, който Парламентът е виждал от години, заяви ръководителят на Transparency International Михиел ван Хултен. Алберто Алемано, професор по право в HEC Paris, го нарече "най-шокиращият скандал за почтеност в историята на ЕС".

Германският депутат от Зелените Даниел Фройнд, съпредседател на интергрупата за борба с корупцията в Парламента, го нарече един от "най-сериозните корупционни скандали в Брюксел през последните десетилетия".

Орбан: Унгария остава против европейския план за помощ за Украйна

Ван Хултен заяви, че Парламентът е създал "култура на безнаказаност... с комбинация от слаби финансови правила и контрол и пълна липса на независим (или дори какъвто и да е) етичен надзор". Алеммано също прогнозира, че това ще бъде само "върхът на айсберга", надявайки се, че натрупването на скандали ще създаде политически импулс за независима етична система.

Какво може да се направи по този въпрос?

Предстои Комисията да предложи независим етичен орган, който да отговаря за всички институции на ЕС, но почти сигурно той няма да разполага с правомощия за разследване или правоприлагане.

Фройнд твърди, че страните, които не са част от ЕС, трябва да следват "сравнително добрите правила за лобиране, които вече са в сила" в Брюксел. В момента страните не трябва да се регистрират в регистъра на ЕС за прозрачност на групите по интереси, например, и членовете на ЕП не трябва да докладват за тези контакти. "ЕС трябва незабавно да подобри това", каза Фройнд.

Между другото, неправителствената организация на Панзери, "Борба с безнаказаността", не е вписана в регистъра за прозрачност. Това е очевидно нарушение на съществуващите правила за групи, базирани в ЕС, които искат да се представят в Парламента. Съгласно последните насоки за регистъра за прозрачност НПО са длъжни да включват подробна информация за своето финансиране.

Обвинения в корупция: ЕК с препоръки да блокира милиарди на Унгария

Арена, настоящият председател на подкомисията по правата на човека, работи в тясно сътрудничество с Панзери и "Борба с безнаказаността", като включва НПО в пресконференции и пътува с Панзери за обсъждания на гражданските свободи.

Дори когато защитаваше собствената си невинност, Арена прогнозира, че ще излязат още разкрития. "Ако Катар прави това, знам, че и други правят точно същото", каза Арена. "И така, ние наистина трябва да предотвратим този вид способност за влияние".

Какво се случва по казуса с Катар сега?

Отзвукът от тези обвинения вече се разпространява бързо.

S&D призова предложението за либерализиране на визовия режим да бъде отложено, а докладчикът от групата на Зелените заяви, че ще гласува против мярката, ако тя бъде подложена на гласуване следващата седмица.

"Всяко свързване на катарското правителство с докладваните твърдения е неоснователно и сериозно дезинформирано", се казва в официалното изявление на Катар, публикувано в неделя. "Държавата Катар работи чрез взаимодействие между институциите и действа в пълно съответствие с международните закони и разпоредби."

Какво следва в Парламента?

Късно в събота председателят на парламента Роберта Мецола спря всички "правомощия, задължения и задачи" на Кайли, свързани ролята й на заместник-председател. За пълното отнемане на титлата е необходимо решение на събранието на председателите на Парламента, а след това и гласуване в пленарна зала.

Когато пленарната зала се събере в Страсбург тази седмица, депутатите вероятно ще отнемат депутатския имунитет на Кайли. Левицата вече официално призова в дневния ред да бъде включен дебат за инцидента, а гласуването е насрочено за понеделник вечерта.

Кайли е отстранена и от групата на S&D и от партията си в Гърция, Pasok.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм