Второто издание на конните надбягвания и конкурси в град Левски на 19 –ти март откриха председателят на ОбС-Левски Тома Терзиев и кметът на Община Левски Любка Александрова.

Празникът има за цел възраждане на старите български  традиции и обичаи на Тодоровден, каза Тома Терзиев и пожела успех на участниците.Той подчерта, че община Левски е една огромна палитра от етноси и в този ден показва на България, че тези етноси могат мирно, съвместно да съществуват.

Кметът на Община Левски Любка Александрова поздрави  организатора и водещ, общинският съветник Емил Йорданов  и всички на празничното събитие. „Интересът към празника е голям, а това показва, че традицията е жива,  необходимо е само да се събираме заедно всяка година.Радвам се ,че след прекъсването след 2020 г. заради ковид кризите вече имаме възможност да се събираме да празнуваме  ….Благодаря, и много се радвам на хората, които продължават да се занимават с коне, с тяхното отглеждане и възпитание.Това не е никак лесно в наше време.Чудесна е тази българска традиция и аз вярвам ,че всяка година тук празникът ще става все по-пъстър, по-голям и весел и ще събира все повече красиви коне и добри жокеи. Пожелавам успех на всички участници!...”

В направление „Гладко бягане“ първо място спечели Станчо Асенов от село Глогово, Тетевенско с кон Император.

Анатоли Раев от град Левски се класира на трето място с кон Истамбул.

В направление „Надбягване с двуколки на рисисти коне“ на първо място се класира Стилиян Костов от град Славяново с кон Франческа Халяри.

Първото място в направление „Теглене с шейна“спечели Иво Илиев от град Кнежа с кон Хектор. Конкурсът  за най-красив кон спечели  и зае първо място кон Бине на Петър Бинев от село Дисевица.

От град Левски в конкурса участваха и Льони Симеонов с кон Вирус за най-красив кон и Красимир Илиев в надбягването с двуколки с кон Боран.

 Медали, купи, грамоти и парични награди получиха класираните на първо, второ и трето място, а всички участници- грамоти за участие.В надпреварата участваха 50 коня ,съобщават организаторите.

Оркестър „Оряховица” се погрижи  за настроението на всички дошли на събитието  в района на селскостопанското летище  в град Левски.