На национален певчески конкурс в памет на Ваня Костова е домакин днес и утре родният й Димитровград. Това е първото издание, което се реализира с подкрепата на национален фонд „Култура“, а председател на журито е Стефан Диомов.


Първото издание на националния конкурс за млади певчески таланти „Като Ваня“ започва днес в димитровградската спортна зала „Младост“, където ще продължи и утре. Организатори са  читалище „Устрем 2017“ и сдружението му „Академия за таланти“ с подкрепата на Национален фонд „Култура". Сдружението спечели с проект „По стъпките на Ваня Костова” финансиране от фонда на стойност 25 000 лв.


На сцената в димитровградската спортна зала днес и утре ще се представят възпитаници на музикални и певчески школи от Пловдив, Панагюрище, Габрово, Варна, София, Хисаря, Стара Загора, Карлово, Хасково и разбира се, Димитровград, информира директорът на сдружението Маргарита Дякова. Конкурсната програма включва 130 изпълнения от 14 школи. 


Две са състезателните направления в конкурса: „С песните на Ваня Костова“ и „Разнообразие", което включва песен на роден език, филмова музика, поп музика, рок и джаз. 4 са възрастовите групи за участниците, които ще оценява жури с председател Стефан Диомов. В състава на комисията са Снежина Темелкова, Ефтим Чакъров и Стела Георгиева.


Официалното откриване на конкурса е от 10 ч. днес, като надпреварата стартира с първа и втора възрастови групи и направление „С песните на Ваня Костова“. Програмата продължава до 17 ч., като за 18 ч. днес е обявено награждаването на победителите в първа и втора възрастови групи. Утре конкурсът продължава също от 10 ч. с участниците в трета и четвърта възрастова група.


Наградният фоонд включва:GRAND PRIX в направление „Като Ваня”, GRAND PRIX в направление „Разнообразие”, Купа за рейтинг на школа (организация), грамоти и медали за първите трима във всяка възрастова група, грамоти и плакети за най-артистичен и най-харизматичен участник, грамота и сувенир за най-малкия участник, картина от димитровградския художник Стефан Димитров-Гендов за  най-добрия вокален педагог и специална награда на „НЕОХИМ” АД- безжичен микрофон SHURE BETA58.


Проектът се реализира със съдействието на Стефан Диомов, останалите от журито, както и сина на Ваня Костова- Боян Михайлов, с подкрепата и на Сдружение „Петнадесет лалета” и Иван Димов. Освен реализирането на песенния конкурс в памет на Ваня Костова, проектът включва вокален клас и голям концерт, планиран за месец октомври с участието на млади изпълнители от школата при Сдружение „Академия за таланти” при НЧ „Устрем 2017” в Димитровград с ръководител Екатерина Георгиева и школата на Сдружение „Петнадесет лалета” в Хисаря с ръководител Иван Димов.