На 5-ти декември, от 17.30 ч., на площад „Атанас Кръстев“ (Лапидариума) за 11-та поредна година, ще бъдат запалени светлините на коледното дърво, с което се дава началото на традиционните събития и концерти в Стария Пловдив, посветени на предстоящите Коледни и новогодишни празници.

В церемонията са поканени да участват представители на различните етноси и общности в Пловдив. По този начин, за поредна година екипът на Общинския институт „Старинен Пловдив“ събира своите приятели, партньори, жители и гостите на града, за да сподели с тях празника „Светлина и надежда в Стария град“, символизиращ вярата, добротата, надеждата и толерантността.

Музикалният съпровод тази година е поверен на коледари от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова.

„Преди 11 години с г-жа Амелия Гешева, тогава директор на ОИ „Старинен Пловдив“, засадихме това коледно дърво, което беше не по-високо от 60 см. Днес то продължава да е живо, вече е пораснало и всяка година ние се събираме около него заедно, за да запалим светлините. Вярвам, че ще е така и занапред. Нека да има светлина и надежда във всеки дом и в сърцето на всеки един от нас“, каза директорът на института доц. д-р Елена Кантарева – Дечева.

Желаещите могат да донесат играчки или украса, която лично да поставят на дървото.

Предстои месец, наситен със събития и инициативи, богата програма от изложби, детски работилници за рисуване, изработка на коледна украса и картички, музикални изпълнения, четене на приказки от фолклора на местните общности.

Входът за всички събития е безплатен!