Ароматът на джинджифил и канела най-силно се усеща по време на коледните празници. Двете съставки са неизменен спътник на класическите коледни сладки, привнесени у нас от Изтока. 

Коледа наближава! А със светлия християнски празник идва и ароматът на джинджифил и канела. В комбинация с греяно вино - Коледата е неповторима. Но да се върнем на джинджифила и канелата.  

Дъх на канела

Трудно е да се обясни. Канелата има източен произход. Предполага, че е стигнала до Европа по различни исторически, културни, религиозни и най-вече вкусови причини. В древността употребата на канелата е била признак изтънчен вкус и демонстрация на лукс. Характерният ѝ аромат не може да се сбърка. Силен и има неповторим послевкус.

Снимка: Pixabay

Джинджифилът

Джинджифилът е растение, което произхожда от Югоизточна Азия и Западна Индия. Култивира се в Китай, Япония, Виетнам, Индия, Западна Африка, Бразилия, Аржентина и Ямайка. Вкусът му е стипчив, но особено характерен и не би могъл да се обърка с друго. 

Джинджифилът е грудка със светлокафяв до жълтеникав цвят - с твърда повърхност и крехка грудка.

Снимка: Pixabay

Вероятната причина за навлизането му в Европа е бързото разпространение на екзотичната кухня. Джинджифилът обаче има лечебни свойства - стимулира храносмилането и има антибактериално действие, с което може да подпомогне чревната флора и да подсили имунитета, което в зимните месеци на вируси и настинки е добре дошло.

Канелено-джинджифилови сладки

Комбинацията между канела и джинджифил се оказва една особено добра. Това е и причината да се използва в много рецепти. Предлагаме ви рецепта на ароматни и хрупкави джинджифилови сладки, които могат да допълнят трапезата на Коледа. Положително е, че сладките издържат дълго време, така че ако ги приготвите днес, без проблем може да ги хапнете в деня на Рождество Христово, а и след това. 

Коледата невъзможна без джинджифил и канела

Необходимите съставки са:

брашно - 2 1/2 чаена чаша

яйца - 1 брой

краве масло - 1/2 чаена чаша

мед - 2/3 чаена чаша

хлебна сода - 1/2 чаена лъжица

джинджифил - 1 чаена лъжица

канела - 1/2 чаена лъжица

бакпулвер 1 чаена лъжица

Първо трябва да пресеете брашното и бакпулвера, содата, джинджифила и канелата. По същото време разтопете маслото и меда на водна баня.

След това разбийте изстиналото разтопено масло с меда и яйцето. Към тази течна смес добавете сместа с брашното лъжица по лъжица и разбърквайте. Полученото маслено джинджифилово тесто разточете на блат с дебелина около 3 мм. След това оформете чрез изрязване джинджифиловите бисквити. За това може да използвате формички за сладки или чаша, обърната наобратно.

Снимка: Pixabay

Последната стъпка е да наредите сладките в тава, като е препоръчително на дъното ѝ дае постлана хартия за печене. Слагате тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна за 7-8- минути. Когато забележите, че сладките са се зачервили ги изкарвате от фурнарната.

Изчаквате да изстинат и след това, ако желаете, може да ги украсите с цветни бои за сладки. 

Добър апетит и весели празници!

Снимка: Pixabay

Снимки: Pixabay