Данни на Евростат показват, че средната годишна заплата в ЕС и Европейската икономическа зона (ЕИЗ) варира от 12 923.66 евро в България до 106 839.33 евро в Швейцария.

В челото на страните с най-висока средна годишна заплата Швейцария следват Исландия (81 942 евро), Люксембург (79 903 евро), Норвегия (74 506 евро) и Белгия (70 297 евро).

Най-малко получават работещите в България (12 923 евро), Румъния (14 500), Хърватия (17 842 евро), Унгария (18 274 евро) и Полша (18 114 евро). Средните доходи на работещите в Гърция (24 067 евро) са близо два пъти по-високи от тези в България, сочи справка на Darik Business Review.

Според европейската статистическа служба, средното почасово заплащане в ЕС е 30.5 евро. Средното годишно заплащане на служител без дете възлиза на 26 136 евро. Двама работещи родители с две деца пък си докарват средните 55 573 евро.  

Най-добре платените сектори

Финансите, застраховането, информационните технологии, енергетиката, образованието и продажбите на дребно са най-добре платените сектори в Европа. На дъното в тази класация са административните услуги, хотелиерството и строителството.

Защо заплатите в Швейцария и Исландия са толкова високи?

Високите заплати в Швейцария се дължат най-вече на банковия и финансов сектор. Страната може да се похвали и по-ниски данъци от останалите западни държави, като за доходи между 150 и 250 000 франка се начисляват между 20 и 35% налози.

Заплатите в Исландия растат най-вече благодарение на частния сектор, разчитащ на колективни споразумения. Страната е една от най-скъпите в света, като инфлацията също е сравнително висока, което кара работещите да искат увеличения на заплатите.

Подобно на Швейцария, финансовият и банков сектор помагат за високите средни заплати в Люксембург. Повечето банки в страната днес привличат образовани и опитни служители, като голяма част от тях са чужденци. 

Служителите в Норвегия често са добре образовани, с което могат да изявяват претенции и за по-високи заплати. В Белгия пък често разчитат на индексация на заплащането заради инфлацията. През 2022 г. средният ръст на заплатите е най-големият за последните 50 г.

Най-ниско заплащане

Служителите в България в момента получават най-ниските възнаграждения. Считано от 1 януари, минималната работна заплата у нас ще бъде повишена до 933 лева (477 евро) спрямо настоящите 780 лева (398 евро).

На дъното по заплащане са още Румъния, Хърватия, Унгария, Полша и Латвия. По-горе в подреждането са Словакия, Чехия и Португалия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм