След като през последните години усилено се говореше за инфлация, напоследък все по-често се споменава терминът дефлация, пише Darik Buisness Review.

Какво представлява дефлацията?

Най-просто казано, дефлацията е обратна на инфлацията – тоест цените на стоките и услугите се понижават. Дефлация се наблюдава, когато инфлацията падне под 0% и се превърне в отрицателна. До нея се стига при високо предлагане, но ниско потребление.

По-лоша ли е дефлацията от инфлацията?

Най-вероятно понижението на цените ви звучи като добра новина. Всичко зависи обаче от скоростта, с която то се случва.

Така наречената „внезапна дефлация“ се определя от икономистите като сериозен проблем, тъй като ръстът в стойността на парите може рязко да повиши стойността на дълга, което усложнява връщането на взетите заеми.

Колкото по-задлъжнели са бизнесът и населението, толкова дълговете се изплащат по-трудно и дефлацията е по-опасна.

Какво е дефлационна спирала?

Дефлационна спирала се наблюдава, когато спадът в цените води до намалено потребление, тъй като потребителите отлагат разходи, очаквайки период, в който ще могат да получат повече за парите си.

Този процес обаче влече след себе си по-малко производство и по-ниски заплати. А това води до допълнителен спад в цените и порочен кръг, който може да причини срив в икономиката.

Експертите посочват, че дефлационни спирали се наблюдават след прекомерна задлъжнялост на бизнеса и населението заради евтини кредити, раздавани по време на дълъг период на инфлация, както и заради ускорено печатане на пари от страна на държавата.

Полезна ли е умерената дефлация?

Икономистите смятат, че леката дефлация е положително явление, тъй като позволява на потребителите да се сдобият със стоки, които преди това са били прекалено скъпи за тях.

Много характерен пример за подобен тип дефлация са цените на технологичните продукти. С излизането на нови модели стойността на предишните пада и те стават по-достъпни за купувачите.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм