От октомври миналата година до сега инфлацията пада – от 18,7% до 11,6% през април, коментира служебният министър на икономиката Никола Стоянов в предаването „Стълбището” по Дарик. Той прогнозира, че през летните месеци, а и до края на годината, инфлацията ще е едноцифрена.

Нов рекорд на емигрантските пари

По думите му в България през първите осем месеца на миналата година се е гасил огън с бензин.  Стоянов поясни, че неразумното увеличаване на доходите не води до добро за никой, защото се получават дисбаланси и покачване на инфлацията.

По думите му е било правилно кабинетът да се фокусира върху темата за цените на хранителните стоки. Стоянов уточни, че последните два-три месеца от сериозни ръстове на цените сме стигнали до намаляване с 3-4% на основната група храни.

Той уточни, че секторът е имал нужда от повече контрол, като се е получил добър дисциплиниращ ефект . Като в началото всяка проверка е водела до нарушение. В момента нарушенията са под 25% спрямо проверките.

Световната банка: Развитите икономики са изправени пред дългов проблем

Стоянов допълни, че в България цените на хранителните стоки са прекалено скъпи спрямо разходите. По думите му няма причина българите да плащат толкова високи цени спрямо общия стандарт в страната.  Министърът обясни, че има дисбаланс между търговията на едро и на дребно, като тези проблеми могат да се изчистят през законодателство.

„С национални решения допринесохме инфлацията в България да е по-висока от тази в Европейския съюз”, обясни Никола Стоянов.

По думите му сайтът за сравнения на цените има регулаторна и информационна функция, като поддържа 10 000 влизания месечно.

Наистина ли криптовалутите са защита срещу инфлацията

„Таванът на надценките, който предлагаме е мека намеса и то само в 17 против групи за  по 1 артикул. Това няма да повлияе сериозно на пазара и търговците. Тази намеса би гарантирала на хората с ниски доходи да се осигури достъп до качества хрена. 10% надценка за един артикул - е може би санитарния минимум. За големите търговци няма да е проблем, няма да има отражение”, допълни икономическият министър.

По думите му това е възможно и даде пример с държавата компания „Ел Би Булгарикум”. „

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм