Съставител на сборника “Възкресения” е Благой Иванов, който е и автор на един от текстовете, разказа писателят Марин Трошанов.

“Той искаше от много години да направи подобен тип антология и може би е уцелил най-сетне правилния момент. Един по един ни събра и, доколкото ми е известно, не се наложи да ни увещава твърде дълго. Много от нас са близки приятели и се срещаме редовно. Приехме идеята, ентусиазирахме се и всеки даде най-доброто от себе си. Всички разкази са съвсем нови и  непубликувани досега и абсолютно разнообразни откъм идея, послания, жанрове и внушения, с изключение с общата тема, която е в най-различен смисъл идеята за възкресението”

Трошанов сподели, че неговият разказ, включен в сборника,“Болна история”, се причислява към жанра “магически реализъм”.

“Действието се развива в реалността, в съвремието, в нашия свят. Всичко изглежда нормално, реално, болезнено познато. Но има нещо, може би неочаквано, може би свръхестествено, необяснимо. В конкретния разказ става дума за една любовна, която преминава в болна, история за един болезнено влюбен човек, който губи своята любима и след това прави опит да я възкреси. Не искам да издавам края на историята, обезателно съветвам читателите да се насладят на малките обрати и развитието на сюжета, защото аз лично изключително много се забавлявах и ми направи страшно удоволствие да го напиша. Това звучи като история, която може да се случи на всеки. 

Всеки от нас изпитва любов, има привързаност и загубата е едно от най-опустошителните неща, които животът ни поднася. Дали и как можем да я приемем? До каква степен сме готови да навлезем в мрака, за да изведем любимия човек оттам и какво се случва - тъкмо това изследва историята на главния герой на “Болна история”, разказа писателят.

Целия разговор с Марин Трошанов, слушайте в прикачения звуков файл.