Докато украинският президент Володимир Зеленски подготвя сънародниците си за сурова зима, кметът на Киев Виталий Кличко обеща да постави украсени коледни елхи, въпреки продължаващите руски атаки и често свързаните с тях прекъсвания на електрозахранването.

"Никой няма да отменя Нова година и Коледа. Трябва да създадем новогодишно настроение. Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата", заяви Кличко в интервю за украинската новинарска агенция РБК-Украйна.

„30 часа без ток“: Зеленски разкритикува работата на Кличко в Киев

„Въпреки че коледните базари няма да има, киевчани трябва да получат поне украсени коледни елхи. Те ще бъдат платени от предприемачите“, каза още кметът на украинската столица.

Възможно е обаче да има проблеми с празничното осветление. Кличко призна, че заради многобройните щети в енергийния сектор в Киев все още може да има прекъсвания на електрозахранването до пролетта. Предполагаемите твърде бавни ремонтни работи за възстановяване на електроснабдяването и водоснабдяването в украинската столица наскоро предизвикаха спор между президента Зеленски и Кличко.

Парадокс в кадри: Проблеми в Киев с тока, дете е с инхалатор на бензиностанция

Борба за власт между Зеленски и Кличко?

"Много граждани на Киев останаха без електричество повече от 20 или дори 30 часа. Жителите се нуждаят от повече защита“ „Има много оплаквания, особено в Киев", каза държавният глава в петък вечерта.

Той не назова никакви имена. Но дори и така, беше ясно кого има предвид. Това не е първият път, когато Зеленски и неговата администрация срещу тежката артилерия на Кличко са на позиция. Още след като Зеленски встъпи в длъжност през 2019 г., тогавашният ръководител на президентския пост Андрий Бохдан призова за оставката на столичния кмет, който е на поста от 2014 г. "Той загуби контрол над ситуацията в града през последните пет години", каза тогава Богдан.

Повечето украински бежанци са напуснали фургоните в Елхово, избрали са Румъния

Зеленски: "Заедно ще преживеем всичко"

В неделя Зеленски каза  "Русия се опитва тази зима да използва студа срещу хората". Той призова украинците да подкрепят хората в нужда през студения сезон. Сега е необходима сплотеност. "Заедно ще преживеем всичко", подчерта 44-годишният мъж. Кличко също призова за единство. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм